IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър ще получи следващия транш от спасителната помощ през октомври

Еврогрупата обмисля начини за намаляване на данъците върху труда в държавите от валутния блок

17:09 | 12.09.15 г.
Кипър ще получи следващия транш от спасителната помощ през октомври

Кипър ще получи следващия транш от спасителната помощ през октомври, стана ясно след днешното неформално заседание на съвета на финансовите министри на държавите от еврозоната в Люксембург, съобщават от пресцентъра на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Финансовите министри са приели на днешното си заседание резултатите от последния преглед на икономиката на Кипър. Сега държавите от валутния блок трябва да одобрят отпускането на средствата, след което Управителният съвет на постоянния спасителен фонд на еврозоната ще одобри официално отпускането на 500-те млн. евро, поясняват от Съвета на ЕС.

Изпълнението на бюджета в Кипър продължава да надминава очакванията, финансовото състояние на банките показва признаци на постепенно подобрение, забелязва се и напредък по отношение на реформите в подкрепа на растежа, посочва се в становището на еврогрупата.

Справянето с прекомерното ниво на необслужваните кредити остава основен приоритет за Кипър, за да се даде тласък на кредитния растеж и да се гарантира, че банките продължават да подобряват устойчивостта си, пише още в становището.

На днешната среща финансовите министри на държавите от валутния блок са обсъждали и начини за намаляване на високата данъчна тежест върху труда в региона. Договорено е провеждането на неформален сравнителен анализ на данъчното облагане в сферата.

Намаляването на данъчната тежест върху труда има потенциал да стимулира растежа и да подкрепи заетостта, както и да допринесе за по-доброто функциониране на еврозоната, посочва се в декларацията, приета от министрите.

По-нататъшните инициативи за промени в данъчното законодателство във валутния блок ще се правят на базата на резултатите от анализа. Ще се направи и оценка как евентуално намаляване на трудовите данъци би се отразило на бюджетите на страните.

На днешната среща министрите са дискутирали и ситуацията в Гърция. Еврогрупата изразява увереността си, че новото правителство, което ще бъде сформирано след парламентарните избори по-късно този месец, ще работи конструктивно със своите партньори от еврозоната и институциите ще приложат нова програма за икономическо приспособяване на Гърция, договорена през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още