fallback

Германски министър критикува пълния провал на ЕС в контрола на външните граници

Очаква се до края на годината броят на кандидатите за убежище в Германия да достигне 800 000 души

16:00 | 13.09.15 г. 30
Автор - снимка
Създател

Германският министър на транспорта Александър Добринт заклейми "пълния провал" на Европейския съюз, който според него не успява да контролира външните си граници и да спре наплива от мигранти, предаде Франс прес.

"В момента са необходими ефикасни мерки за спиране на наплива след пълния провал на ЕС, чиято защита на външните граници не функционира", заяви министърът, цитиран от АФП. Според него Германия е достигнала тавана на възможностите си, що се отнася до приема на мигранти, и останалите европейски страни трябва ясно да разберат това.

"Германия помага по въпроса с бежанците от месеци, при това в много по-големи мащаби от другите европейски страни", отбеляза той. 

Добринт представлява в правителството най-консервативното крило на управляващата коалиция - баварския Християнсоциален съюз. Думите му илюстрират засилващото се вътрешнополитическо напрежение, с което се сблъсква канцлерът Ангела Меркел по бежанския въпрос.

Министърът отправи критиките си на фона на очакванията до края на годината броят на кандидатите за убежище в Германия да достигне рекордните 800 000 души.

Само вчера в Мюнхен по данни на полицията са пристигнали около 12 000 мигранти. Тази сутрин потокът като че ли намаля. Властите казват, че към средата на деня очакват на гарата да пристигнат около 1400 нови мигранти, но обстановката може да се промени.

Германската армия е мобилизирана да окаже помощ за справяне със ситуацията. Днес тя съобщи, че ще предостави места за настаняване на 20 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още