fallback

Камерън обмисля въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

Британският премиер ще предложи през октомври на парламента да гласува разширяването на въздушната акция срещу организацията

21:42 | 14.09.15 г. 11

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се опитва да игнорира лидерът на опозицията Джеръми Корбин и настоява парламентът да одобри военни удари срещу цели на “Ислямска държава” в Сирия, съобщава Financial Times.

По време на посещението му в Йордания и Ливан Камерън посочи, че изборът на антивоенно настроения Корбин не е непреодолимо препятствие за спечелване на подкрепа за военни действия в Сирия. По думите му подкрепата на парламента не зависи от един единствен човек, а е решение на широка група хора.

Корбин не е съгласен Великобритания да провежда военни действия в Сирия, посочва изданието и припомня, че Камерън веднъж вече претърпя поражение в Камарата на общините по подобен въпрос. През 2013 г. искането му да бомбардира режима на Башар Асад в Сирия не беше одобрено. Явно сега надеждата му е, че предложението ще мине заради радикалната ислямистка организация.

Според запознати малко вероятно е британският министър-председател да поиска отново съгласието на депутатите за осъществяването на въздушни удари срещу режима на Асад.

Великобритания подкрепя международната коалиция, която осъществява въздушни удари срещу “Ислямска държава” в Ирак. Наскоро Камерън разкри, че при въздушна атака на британски самолети са били убити двама британци, сражавали се на страната на радикалната организация.

Плановете на Дейвид Камерън са да предложи на парламента да гласува разширяването на въздушната акция срещу организацията и в Сирия през октомври. Преди това обаче той иска да се увери, че има достатъчно подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още