fallback

Държавите от ЕС една по една въвеждат граничен контрол заради бежанците

Евродепутати заговориха за колапс на политиката на отворени граници в общността

22:09 | 14.09.15 г. 10

Редица държави от Европейския съюз (ЕС) започнаха да налагат извънредни мерки за граничен контрол заради бежанската вълна, съобщава Ройтерс. Това засилва напрежението върху зоната, свободна за движение, посочва информационната агенция.

Австрия и Словакия започнаха от днес да осъществяват по-строги гранични проверки заради мигрантите. Холандия също обяви, че въвежда проверки по границите.

Решението на страните идва, след като Германия реши да въведе граничен контрол по границата си с Австрия заради бежанската вълна и желаещите мигранти да влязат в страната. Страната временно спря и жп трафика, което имаше отзвук в цяла Европа.

Решението на Германия предизвика ответна реакция и от Австрия, която се опасява, че ще бъде залята от мигранти. Виена също обяви, че засилва проверките и че изпраща и представители на армията по границата с Унгария.  

Унгария вече позволява на кандидатите за убежище да преминават само през официален пункт на границата със Сърбия, в близост до Рьоске. Страната е затворила и 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 м., за да гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с вълната от мигранти.

Междувременно премиерът Виктор Орбан коментира, че очаква по-голямата част от молбите за убежище, подадени в страната, да бъдат отхвърлени, след като от полунощ влизат в сила нови, по-строги правила за кандидатите. Според тях незаконното преминаване на границата на страната ще може да се наказва и със затвор. Най-вероятно утре страната ще обяви и извънредно положение заради безпрецедентната бежанска вълна.

Орбан обясни, че унгарското правителство счита Сърбия за сигурна страна, поради което ще бъдат отхвърляни молбите за убежище на всички бежанци, които не са потърсили закрила от Сърбия.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер обяви, че държавите от ЕС са постигнали принципно споразумение за разширяване на квотата бежанци, които да бъдат преразпределени между страните в общността, със 120 хил. души до общо 160 хил. По-рано вътрешните министри на страните от ЕС одобриха разселването на 40 хил. души, пристигнали в Гърция и Италия.

Решението на държавите от ЕС да засилят проверките по границите повдига въпроса за съществуването на Шенгенското пространство. Евродепутати дори предупреждават за колапс на политиката на отворени граници в ЕС.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още