IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit обмисля съкращения на около 10 хил. души в Италия, Германия и Австрия?

Всички държави в Централна и Източна Европа, в които банката оперира, няма да бъдат засегнати

15:11 | 18.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Очаква се през ноември главният изпълнителен директор Федерико Гицони да представи ревизирания 5-годишен план за преструктуриране на дейността. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се през ноември главният изпълнителен директор Федерико Гицони да представи ревизирания 5-годишен план за преструктуриране на дейността. Снимка: Ройтерс

UniCredit - най-голямата италианска банка по размер на активите, обмисля съкращения в Италия, Германия и Австрия. За това намекна ръководителят на отдел „Човешки ресурси“ на банковата група Паоло Корнета, пише Ройтерс.

По-рано тази седмица източник на банката коментира пред агенцията, че се планира съкращаването на около 10 000 служители, или 7% от работната сила, тъй като банката търси начини да намали разходите и да увеличи печалбите.

Ройтерс добавя, че според няколко източника планираните съкращения ще бъдат концентрирани в Италия, Германия и Австрия.

„Имаме план от миналата година. Може и да е така, в сравнение с цифрите в този план може да има допълнителни елементи, които да бъдат дискутирани по отношение на Италия, Австрия и Германия“, коментира Корнета пред репортери.

„Работи се, цифрите се обмислят. Когато представим плана, до края на годината, ще дадем детайли за влиянието върху разходите и персонала“, заявява той.

По негови думи всички държави от региона на Централна и Източна Европа, в които UniCredit оперира, ще бъдат изключени от тези допълнителни съкращения.

Германското издание Sueddeutsche Zeitung пише в петък, че UniCredit възнамерява да съкрати около 1 500 души в своята дъщерна банка HypoVereinsbank, позовавайки се на вътрешна информация. Сред тях могат да бъдат освободени служители в административното звено на трезора в Германия, най-вероятно в Мюнхен и Хамбург.

Според изданието следващата стъпка може да е затваряне на клонове и съкращения в звеното за банкиране на дребно на италианската банка в Германия, посочва MarketWatch.

В по-голямата цифра от 10 000 души се включват вече обявените съкращения на 2 700 души в Италия, пише Ройтерс.

В началото на месеца – на 3 септември – главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони отбеляза, че няма точни цифри за това колко ще бъдат потенциалните освободени след новините, че става дума за около 10 000 души в следващите години.

Гицони преработва 5-годишния стратегически план, обявен миналата година, чиято цел е да намали разходите и да стимулира печалбата. Очаква се през ноември той да обяви промените.

В UniCredit работят над 147 000 души в 17 държави в Европа, измежду които и България, и разполага с международна мрежа в близо 50 страни по света. В страната УниКредит Булбанк, която е най-голямата по активи, чийто размер към 30 юни 2015 г. е малко над 15,9 млрд. лв., разполага с над 200 филиала, а в банката работят над 3 600 души, гласи информация, публикувана на сайта й.

През първото шестмесечие UniCredit спечели над 1 млрд. евро, а УниКредит Булбанк – 154,85 млн. лв., или с 20% повече спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още