IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК позволи държавна помощ за първия LNG-терминал във Финландия

Съоръжението гарантира доставките на газ за региона и намалява значително емисиите СО2

17:09 | 22.09.15 г.
ЕК позволи държавна помощ за първия LNG-терминал във Финландия

Европейската комисия е одобрила плановете на финландското правителство да подпомогне безвъзмездно изграждането на първия терминал за втечнен газ в страната, съобщават от Брюксел. Финландия смята да инвестира 23 млн. евро за малък LNG-терминал в Пори, в област Сатакунта.

Проверката на регулатора е показала, че отпускането на средствата е в съзвучие с европейските правила за държавна помощ. Новият терминал ще насърчи използването на втечнен газ за корабите, вместо петрол, посочват още от ЕК. Така се изпълняват и изискванията за защита на околната среда, и се гарантират газовите доставки на страната.

Това е в интерес на развитието на стратегията на ЕС за създаване на Енергиен съюз.

В момента Финландия няма терминали за втечнен газ. Плановете на властите в страната са да изградят мрежа от малки подобни съоръжения, които да предлагат алтернативно гориво за морската индустрия. Това ще намали значително емисиите въглероден диоксид и в същото време ще подобри достъпа на останалата индустрия в регионите до природен газ.

Плановете са новият терминал в Пори да бъде с капацитет от 30 хил. куб. метра газ. Публичното финансиране е в размер на около 30% от общите инвестиционни разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още