IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опитите на Мадрид и Брюксел да омаловажат вота в Каталуния

Макар че сепаратистките партии спечелиха мнозинство в местните избори, политиците твърдят, че резултатите няма да засегнат испанското единство

09:34 | 29.09.15 г. 5
<p>
	Артур Мас и привържениците му след изборите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Артур Мас и привържениците му след изборите. Снимка: Ройтерс

След като сепаратиските партии спечелиха мнозинство в местните избори в Каталуния в неделя, политиците в Мадрид и Брюксел се опитват да омаловажат факта, че резултатите ще засегнат испанското единство и ще създадат нова политическа криза за Европейския съюз (ЕС), коментира POLITICO.

Като управляваща партия ще продължим да защитаваме единството на Испания“, заяви Пабло Касадо, говорител на Народната партия на испанския министър-председател Мариано Рахой. „Нашето послание към испанския народ е, че няма за какво да се притеснява. Правителството ще продължи да гарантира правовата държава и демокрацията в Испания. Очевидно в Каталуния нищо няма да се промени“.

Вотът в Каталуния идва след тежък момент за ЕС, който вече се бори с разделения сред 28-те си членки по отношение на миграционната политика и приближаващия референдум в Обединеното кралство за евентуално излизане от блока, който трябва да се проведе преди 2017 г.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че няма да коментира местни избори. Президентът Жан-Клод Юнкер „беше информиран за резултата, но засега не е установил контакт с каталунските или испанските власти“, заяви Схинас.

Джани Питела, председател на лявоцентристката група на социалистите и демократите в Европейския парламент, заяви, че това са „местни избори, а не референдум за независимост“.

Истинското предизвикателство не е в разцепването на държави, а в това да направим цяла Европа по-силна“, заяви Ппитела. „Исканията за допълнителна автономия могат да бъдат изпълнени, но само в рамките на националното единство“.

Той обаче заяви, че партията му „ще вземе под внимание“ резултатите.

Дясноцентристката Европейска народна партия направи подобно изявление, твърдейки, че не желае да коментира „местни избори“.

Шотландската народна партия, която се бори за независимост от Обединеното кралство, също реагира на вота сдържано.

Имаме сериозен интерес към това, което се случва там“, заяви Алън Смит, шотландски депутат в Европейския парламент от шотландската народна партия. „Но тук липсва ефектът на доминото. Каталуния е уникална. Нейната история, география, езикът ѝ я правят уникална“.

Сепаратистките партии в Каталуния получиха абсолютно мнозинство в местния парламент, в който има общо 135 места, но не успяхa да постигнат мнозинство в правото на глас, където постигнаха само 48%.

Макар че Артур Мас, лидер на сепаратисткото движение Junts pel Sí (Заедно за Да), обяви в неделя вечер „двойна победа, за Да и за демокрацията“, тълкуванията на резултатите от вота са смесени.

Според испанските заглавия в понеделник сутрин движението на Мас не е успяло да постигне достатъчно мнозинство. С резултат от 62 места (39,55%) Junts pel Sí се представи по-лошо от очакванията на много предизборни проучвания и затова ще трябва да потърси коалиция с крайнолявата партия Candidatura d’Unitat Popular (CUP - Кандидатура за народно единство), която спечели 10 места (8,21%).

Подобна коалиция обаче може да струва скъпо, тъй като CUP още преди изборите заяви, че ще се коалира с Junts pel Sí, само ако Мас се оттегли. Нещо повече, преговорите за коалиция може да се окажат трудни, тъй като движението на Мас иска да преследва проевропейска политика, а по-рано CUP поиска една независима Каталуния да напусне ЕС и еврозоната.

Амадеу Алтафай, постоянният представител на каталунското правителство в ЕС, заяви в понеделник сутрин, че има „невероятен“ контраст между заглавията в испанската преса и „в останалата част на света“.

Пред POLITICO той откроява следващите стъпки пред правителството.

Планираме да създадем данъчна администрация, централна банка и да номинираме свои собствени съдии. Отбраната ни може да последва по-късно“, заяви той. „Едновременно с това обаче ще се стремим към преговори с Мадрид и институциите на ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Все ми е тая дали Каталуня ще се отделя. Но противоречието наистина е уникално-48% от гласоподавателите(фактическо не на въпроса за независимостта) и абсолютно мнозинство в местният парламент на партии подкрепящи отцепването от Испания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
тея да не станат като Косовото накрая, урла дурла и после ше се бият за място във влаковете за Birkenau .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
м...Тука грешката от последната статия е горе-долу редактирана. Сега ако се направи уточнение, че и част от Заедно за да са за излизането от ЕС и ЕЗ ще стане вярно. Разбира се-никой няма да им разреши, интересното е каква риторика ще ползват тия, дето Баце им вика "големите началници".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още