fallback

Юнкер: Изпълнени са всички решения на Европейския съвет за бежанците

ЕК отчете мерките, които е предприела за ограничаване на бежанската вълна в навечерието на Европейския съвет

15:22 | 14.10.15 г. 2

Всички конкретни стъпки, поискани от лидерите на ЕС на заседанието им на 23 септември, вече са изпълнени, отчете председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия.

В навечерието на новия Европейски съвет, който ще се проведе на 15 и 16 октомври, той посочи, че са направени промени в европейските бюджети, за да бъдат осигурени повече пари за справяне с миграционните потоци, изпратени са експерти в Гърция и Италия за справяне с кризата и са изпратени насоки към държавите в общността относно прилагането на правилата за предоставяне на убежище.

От Европейската комисия посочват и какви са конкретните оперативни мерки, които са били взети след Съвета. Във връзка с т.нар. „горещи точки“ Брюксел е изпратил свои експерти на остров Лампедуза (Италия), а в Гърция са в процес на разполагане. С тези действия са започнали и първите релокации на бежанци, както и връщането на незаконни имигранти, които нямат право на престой.

За бюджетната подкрепа от ЕК докладват за увеличаване на средствата за справяне с бежанската криза с 1,7 млрд. евро. Така за решаване на тези проблеми през 2015 – 2016 година общността ще разполага с общо 9,2 млрд. евро.

„Държавите членки трябва да предоставят национално финансиране в сравним размер, както се съгласиха държавните и правителствените ръководители на 23 септември. Голям брой държави членки все още не са предоставили финансиране в сравним размер с това на ЕС за Агенцията за бежанците към ООН, Световната продоволствена програма и други работещи в тази сфера организации (500 млн. евро), Регионалния доверителен фонд на ЕС за Сирия (500 млн. евро) и Извънредния доверителен фонд за Африка (1,8 млрд. евро)“, припомнят още от Брюксел.

ЕК също така работи активно с Гърция заедно със специален екип, работещ на място под ръководството на генералния директор на Службата за подкрепа за структурната реформа. Целта е да се подобри капацитетът на Гърция за приемане на бежанци.

Европейската дипломация работи активно за намирането на политически решения на кризите в Либия и Сирия в подкрепа на ръководените от ООН процеси. В ход е прилагането на плана на ЕС за действие срещу превозвачите на мигранти. Също така тече подготовката с африканските партньори за успешното протичане на Срещата на върха по въпросите на миграцията, която ще се проведе на 11 и 12 ноември във Валета, отбелязват още от ЕК. 

Брюксел финализира и становище относно пропорционалността и необходимостта от временното въвеждане на граничен контрол от страна на Германия, Австрия и Словения. Тя ще продължи да следи отблизо положението и счита, че безусловното изпълнение на приоритетните действия ще позволи да се възобнови нормалното функциониране на Шенгенската система през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още