fallback

Германците искат референдум за миграционната политика

Берлин очаква до края на годината в страната да пристигнат между 800 хил. и 1,5 млн. кандидати за убежище

14:01 | 16.10.15 г. 10

Мнозинството от германците искат да се организира референдум по въпросите за приема и разселването на бежанци в страната. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение на института "Емнид", цитирани от БТА.

Според резултатите 64% от анкетираните са „за” това гражданите да могат да гласуват на референдум за миграционната политика. Против такава възможност са се обявили 33 на сто от запитаните. 

Според 66% от германците кризата с бежанците може да раздели обществото на два лагера.  

Берлин очаква до края на годината в страната да пристигнат между 800 хил. и 1,5 млн. кандидати за убежище.

Берлин вече изпитва затруднения при настаняването на мигрантите. За убежища се приспособяват промишлени сгради, училища и спортни центрове и често местните жители негодуват срещу тези мерки.

Притокът на хиляди хора към Германия поляризира обществото. През последните седмици се засилват призивите на политици и общественици за приемането на мерки а спиране на потока от мигранти към страната.

Експерти предупреждават за предпоставки за разрушаването на основите на германското общество от чужди култури. Някои са доста крайни и се опасяват от "завладяване на нацията чрез неконтролирана имиграция” – както писа колумнистът на Spiegel Online Ян Флайшхауер.

По-голямата част от населението на Германия обаче се чувства солидарно с бежанците, които бягат от насилието в Близкия изток.

Бежанският въпрос причини и сериозно разделение в управляващата коалиция. Някои политици открито критикуват политиката на отворени граници на канцлера Ангела Меркел и призовават за депортиране на мигрантите от сигурни и безопасни трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още