IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa иска да спре стачката чрез съда

Заради високите икономически щети подобни искови молби се разглеждат доста бързо в съд по трудовите спорове

13:12 | 10.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската авиокомпания Lufthansa предприема съдебни мерки спрямо стачката на стюардите и стюардесите, организирана от профсъюза Ufo. Концернът е подал искови молби в две градски съдилища по трудовите спорове, предава DPA, позовавайки се на говорител.

Според компанията призивът на синдиката за стачка е твърде неспецифичен. Заради високите икономически щети подобни искови молби се разглеждат доста бързо, но засега не е определена дата.

Припомняме, че преди няколко месеца Lufthansa успешно спря по същия начин чрез иск в градския съд в Хесен стачката на пилотите. Концернът обвини тогава синдиката VC, че организира "мнима стачка". В действителност не ставало дума за преходните заплащания при пенсиониране за около 5 400 пилоти в групата, както твърди синдикатът, а за концепцията за свиване на разходите Wings. В конкурентната битка с редица други съперници Lufthansa възнамерява да предостави нискотарифни полети по повече дестинации. Но персоналът на Wings няма да бъде заплащан по тарифите на Lufthansa, а по по-ниски.  

Свързани компании:

Междувременно стачката на стюардите и стюардесите навлиза в четвъртия си ден, като за днес авиокомпанията е отменила 136 полета - 126 на дълги разстояния и 10 на къси, което ще засегне 27 300 пътници. Протестът на кабинния персонал започна миналия петък (6 ноември) и се предвижда да продължи една седмица - до 13 ноември включително.

Вчера Lufthansa бе принудена да анулира 929 полета след над 500 в събота и 300 в петък.

Стачката не засяга подразделенията на Lufthansa като Eurowings, Germanwings, Swiss и Austrian Airlines.

Протестните действия днес са по-ограничени в сравнение с досегашните три дни на протест и обхващат само маршрутите на дълги разстояния от Мюнхен и Франкфурт. В Дюселдорф обаче са засегнати всички полети.

Синдикатът се бори да осигури преходни плащания за своите 19 хил. членове, ако те се пенсионират по-рано като част от спор по трудовите договори с ръководството, което иска да свие разходите си.

Превозвачът направи ново предложение, вдигайки размера на еднократното плащане с 1000 евро до 3000 евро, съобщиха членове на борда на концерна след кризисно заседание. Компанията също така обяви, че ще отстъпи от предложението си за повишаване на възрастта за ранно пенсиониране от 55 на 56 години. Новата оферта бе незабавно отхвърлена от синдиката, който заяви, че е само "минимално" подобрение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
Германия не я чака нищо хубаво, а Ханзата ако продължава така , може и фалит да я застигне,а е една от най-големите компании в отрасъла !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още