IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce с четвърто понижение на прогнозата за печалбата само за година

Компанията обяви и че ще преразгледа дивидентната си политика

16:09 | 12.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британският производител на автомобили Rolls-Royce отново понижи прогнозата си за печалбата през 2016 г. и предупреди, че е възможно да намали дивидентите поради далеч по-слабото търсене на резервни части и обслужване за самолетни двигатели. Това е четвъртото понижение на прогнозата за финансовия резултат за период от една година, предава Ройтерс.

В четвъртък Rolls-Royce прогнозира, че печалбата тази година ще е с над 30% по-ниска от консенсусната прогноза на анализаторите, дадена след последното понижение на предвижданията на автомобилния производител.

Компанията, основана преди 131 години, шокира инвеститорите през юли, когато заяви, че печалбата от подразделението ѝ за самолетни двигатели ще е по-малка през 2016 г. Това е най-голямата дейност в портфолиото на компанията, носеща близо половината от печалбата. На нея се възлагат и надеждите за бъдещото разрастване на дружеството.

Новата промяна в прогнозата, в комбинация с новината, че ръководството ще преразгледа дивидентната политика, са знакови за предизвикателствата, пред които трябва да се изправи новият изпълнителен директор Уорън Ист, който пое длъжността през юли.

Съобщавайки за нуждата от преразглеждане на оперативните дейности две седмици по-рано, Ист заяви, че вече има предвид няколко области, в които Rolls-Royce би могъл да направи „фундаментални промени“. 

Изпълнителният директор започна голяма програма за преструктуриране, целяща да се спестят между 150 и 200 млн. паунда на година. Но четвъртото намаление на прогнозната печалба в период от година може да засили въпросите относно облика на групата, която произвежда както самолетни двигатели, така и кораби за индустриални нужди.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още