IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага облекчено навлизане на "нови" храни на европейския пазар

Държавите от общността няма да имат право на самостоятелно решение да одобрят или забранят предлагането на този тип храни

17:03 | 16.11.15 г.
ЕК предлага облекчено навлизане на "нови" храни на европейския пазар

Нов регламент на ЕС ще позволи по-бързото навлизане на безопасни т.нар. „нови“ храни на пазара и премахва ненужните пречки пред търговията, съобщиха от Европейската комисия. Правилата се отнасят до храни, които не са били консумирани в значителни количества в ЕС преди май 1997 година, откогато датира първото законодателство по казуса.

Такива са например масло от семена на кориандър, семената от чиа и други новоразработени храни или храни, които по традиция се консумират извън ЕС. Регулацията не се отнася до генно-модифицирани храни. 

От 1997 година до 2014 година европейските власти са разгледали 170 заявления за търговия в ЕС с "нови" храни. 90 от тях вече са получили исканото разрешение. Сред тях са не само непознати доскоро на Стария континент хранителни продукти, но и такива, които са произведени с помощта на последни технологични иновации. Пример за това е плодов сок, получен под високо налягане.

Нуждата от законодателна промяна от ЕК мотивират с остарелите норми в областта, както и неприемливи срокове за издаване на разрешение – средно 3 години и половина. С новия регламент ефективността ще бъде подобрена, но не и за сметка на безопасността, гарантират от европейската институция.

Издаването на разрешителното ще бъде поверено на Европейската агенция за безопасност на храните на базата на научна оценка за риска. Въвежда се и по-адекватна процедура, която да облекчи търговията с такъв тип храни.

Регламентът предвижда хармонизиране на мерките за издаване на разрешителни за нови храни. Това означава, че след одобрение продуктите ще могат да бъдат предлагани във всяка държава от ЕС, но държавите членки няма да имат право да одобрят или забранят самостоятелно предлагането на храни на националните си пазари.

Очакванията са новият регламент да влезе в сила в края на 2017 година. Преди това текстовете трябва да получат одобрението на Европейския парламент и на Съвета на министрите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още