fallback

Холандия обсъжда създаването на "мини Шенген"

Планът обхваща пет държави и е опит за контрол на бежанската вълна в Европа

22:05 | 19.11.15 г. 13

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със свои съюзници план за въвеждането на паспортни проверки на границите на няколко страни от Западна Европа. Ходът е опит за контрол на притока на мигранти и бежанци, предава Ройтерс.

Идеята е за “мини Шенген” в рамките на Шенгенското пространство, но тя може да наруши договора, който гарантира свободното движение между 26-те европейски държави, влизащи в тази зона.

Говорителят на Европейската космия заяви, че ЕК не е получила официално предложение за създаването на “мини Шенген”.

Същевременно Европа се бори с най-голямата мигрантска криза от Втората световна война насам.

Германският външен министър Томас де Мезиер заяви по време на пресконференция в Берлин днес, че холандският му колега е разкрил идеята си пред него, но Германия не е ентусиазирана от нея.

“Нашата политическа цел трябва да е Шенгенската зона да функционира като едно цяло”, коментира той. “Всичко друго ще бъдат само допълнителни съображения”.

Холандският план е отделен от френския, който предполага въвеждането на системни гранични проверки в рамките на Шенгенското пространство, като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

"Мини Шенген" включва Австрия, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия и би довел до създаването на транзитни лагери за мигрантите извън тези граници, пише вестник De Telegraaf.

Външният министър Берт Кундерс потвърди всичко това пред изданието, но заяви, че се разглеждат и други мерки.

“Холандия и други страни обсъждат множество различни решения”, коментира говорителят на Министерството на правосъдието Джанет Тейкънс, но отказа да разкрие повече детайли.

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация обяви в парламента, че подкрепя идеята за “мини Шенген”. Същевременно Партията на труда, която е младши коалиционен партньор в правителството, вижда “усложнения и пречки” пред този план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още