IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самолетните резервации до Париж са намалели с над една четвърт след атентатите

Резервациите за периода около Коледа изостават от миналогодишното равнище с 13 процента

16:06 | 24.11.15 г.
<p>
	Терминал 1 на летище Шарл дьо Гол в Париж. Снимка: Ройтерс</p>

Терминал 1 на летище Шарл дьо Гол в Париж. Снимка: Ройтерс

Новите резервации за полети до Париж, един от най-посещаваните градове в света, са намалели с над една четвърт през седмицата след атаките, отнели живота на 130 души, предаде Ройтерс.

Резервациите до Париж от клиенти по света са с 27 процента по-малко за периода 14-21 ноември спрямо същата седмица на 2014 година, сочат данни на компанията за специализирана информация ForwardKeys.

Главният изпълнителен директор Оливие Ягер приписва този спад предимно на по-слабото търсене от туристи, а не на пътуващите по бизнес или за да посетят семейство или приятели.

"Периодът на анулиране приключи (...), но тенденциите при резервациите все още не показват признаци на възстановяване", каза той в интервю преди днешното публикуване на данните. "Това ще отнеме много месеци", допълва директорът.

ForwardKeys посочва, че резервациите за периода около Коледа изостават от миналогодишното равнище с 13 процента.

През седмицата след нападенията в петък, 13 ноември, отменянето на резервации е било с 21 процента по-високо, отколкото през същия период на миналата година, но през последните дни анулирането се стабилизира около същото ниво като миналогодишното.

Франция е най-посещаваната страна в света, като през 2014 година Париж е посрещнал 32,2 милиона посетители.

Air France понесе известно намаляване на трафика след атентатите, но е твърде рано да се определи колко точно, отбеляза миналата седмица източник от компанията. Нискотарифният превозвач easyJet обяви, че е отчел "охлаждане" на търсенето на пътувания до Франция.

ForwardKeys обработва данни от 14 милиона самолетни резервации на ден от цял свят, уточни Ягер.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още