fallback

ЕЦБ: Развиващите се пазари крият рискове за европейската финансова система

Според банката рисковете се увеличават още, ако Фед вдигне лихвените проценти по-бързо от очакванията

16:20 | 25.11.15 г. 9

Европейската финансова система може да се изправи пред някои рискове от страна на развиващите се пазари, най-вече Китай, въпреки че пазарите успяха да преодолеят серия шокове през втората половина на 2015 г., предупреждава Европейската централна банка в своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност, цитиран от Wall Street Journal.

„Финансовата система в еврозоната се справяше с предизвикателства на няколко фронта през втората половина на тази година“, пише в текста, като те включват преговорите за дълговата криза в Гърция и корекцията на китайските фондови пазари. 

„Последиците от тези развития върху еврозоната бяха сравнително ограничени, като показателите за банковия, фискалния и финансовия стрес останаха на ниски нива“, смятат от ЕЦБ.

„И все пак спорадичните случаи на пазарни колебания предполагат, че се увеличава уязвимостта, идваща от развиващите се пазари. Особено притеснителна е перспективата за Китай предвид нарастващата му роля за световната икономика“, пише в доклада.

Според ЕЦБ рисковете се увеличават още, ако Федералният резерв на САЩ вдигне лихвените проценти по-бързо от очакванията.

Банката увеличава нивото на риска за стабилността на глобалните финансови пазари до „средно“, но оставя непроменено това за опасностите за банковата система заради ниските лихвени нива.

„За разлика от азиатската криза в края на 90-те години, повечето развиващи се пазари днес има по-малки макро-финансови дисбаланси, по-стабилни макроикономически политики и по-гъвкави обменни курсове. И все пак все още има макроикономически рискове и увеличеното частно кредитиране – частично деноминирано в чуждестранни валути – в някои икономики сигнализира за опасности за финансовата система“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още