IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният петрол предизвика негативна вълна и на фондовите пазари в Европа

Падащите цени на суровините повлякоха надолу акциите на минните гиганти

19:27 | 08.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Евтиният петрол предизвика негативна вълна и на фондовите пазари в Европа

Водещите индекси на европейските фондови борси приключиха с големи загуби, повлечени надолу от волатилността на петролните пазари и лошото представяне на минния сектор, пише CNBC. На търговията на Стария континент натежаха и притесненията около незадоволителните данни за китайския износ

Цената на петрола се срина с над 5% в понеделник, след като ОПЕК не намали квотите за добив на петрол. Днес тенденцията продължава и лекият суров петрол се търгува на ниво малко под 38 долара за барел.

Европейският Brent за кратко се търгуваше под 40 долара за барел - за първи път от началото на 2009 година. По-късно обаче цената му се стабилизира до 40,78 долара за барел.

Паневропейският Stoxx Europe 600 финишира на ниво от 366,22 пункта или спад от 1,68 на сто.

Минният сектор повлече надолу стойността на водещия индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100. Стойността му се понижи с 1,42 на сто до 6 135,22 пункта.

Един от най-големите губещи днес е Anglo American, чиито акции поевтиняха с 12,3% до цена от 323,65 паунда за брой. На търговията на минната компания натежаха спадащите цени на суровините, а също и плановете за съкращение на служителите, обявени по-рано днес.

С 5,5% поевтиняха и акциите на BHP. Търговията с акциите на компанията приключи при цена от 722,80 паунда за брой.

Френският САС 40 загуби 1,57% от стойността си и финишира на ниво от 4 681,86 пункта. Най-големи загуби днес записва германският DAX. Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса се понижи с 1,95 на сто до 10 673,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
lyusien
преди 8 години
Евтиния петрол носи много по големи ползи за икономиката отколкото стимулите на централните банки по света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Евтин петрол - негативни,Скъп петрол - пак негативни....А разберете се накрая!:-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още