IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни: Условията за вдигане на лихвите във Великобритания все още не са налице

Този месец АЦБ остави основния си лихвен процент непроменен на рекордно ниско ниво от 0,5%

13:40 | 16.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическите развития във Великобритания, необходими, за да оправдаят първото вдигане на лихвените проценти от осен години, все още не са налице. Това заяви управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни в интервю за британския вестник Financial Times.

Карни посочва, че думите му от юли тази година не са били обещание за вдигане на лихвите. Тогава той заяви, че е по-вероятно в края на тази година да е ясно кога ще започне вдигането на лихвените нива. Управителят на централната банка посочва, че такъв ход ще зависи от определени икономически условия. 

„Бяха ли изпълнени тези условия в хода на годината? Не, не бяха“, казва Карни пред FT. “Така че, що се отнася до цялостния икономически растеж, имаше го, но от гледна точка на ръст в разходите – нямаше такъв”, посочва той.

Във вторник бяха публикувани данни, че инфлацията през ноември е 0,1%, което е далеч под целевото ниво на централната банка от 2% ръст в потребителските цени. Банката прогнозира, че този растеж ще остане слаб и през 2016 г. и предупреди, че това вероятно вече се отразява на заплатите.

Този месец АЦБ остави основния си лихвен процент непроменен на рекордно ниско ниво от 0,5%, каквото е от март 2009 г. Въпреки че се очаква Федералният резерв на САЩ днес да започне да вдига лихвите, банкерите в Лондон по всяка вероятност няма да бързат да последват колегите си във Вашингтон.

В среда на ниски лихви във Великобритания Карни посочи, че икономистите в централната банка са фокусирани върху това да предотвратяват натрупване на рискове и излишен ръст в кредитирането. Банката следи внимателно пазара на имоти за отдаване под наем и потенциалните заплахи за финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още