IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служителите на Amazon в Германия започват стачка

Германия е вторият по големина пазар за компанията след САЩ

17:25 | 21.12.15 г.
<p>
	Склад на Amazon в Бризеланг, Германия.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Склад на Amazon в Бризеланг, Германия. Снимка: Архив Ройтерс

Служителите на Amazon в Германия започват стачка, организирана от синдиката на сектора на услугите Verdi, съобщи Ройтерс. В изявление Verdi обяви, че към стачните действия ще се присъединят служители от шест от общо девет склада. В четири от центровете стачката ще продължи до 24 декември, а в останалите – по-кратко.

Германия е вторият по големина пазар за Amazon след САЩ и има 10 000 души персонал. Други над 10 000 са сезонни работници.

Според говорител на синдиката стотици хиляди души ще стачкуват, както и преди, когато имаше протестни действия в няколко склада на Amazon.

Компанията обаче твърди, че ще стачкува малка част от персонала. „Няма да има абсолютно никакви последици за доставките на клиентите. Мнозинството от нашите служители ще работят“, казва говорителка на Amazon. Мрежата от 29 центъра в Европа ще изпълни направените поръчки, посочва тя.

Ройтерс припомня, че Verdi организира стачки в Amazon от пролетта на 2013 г. заради спорове за възнагражденията. Според синдиката служителите в компанията работят под изключителен натиск, строг контрол на работното място и спорни решения като например съкращение на годишния отпуск на склада в Лайпциг от 29 на 28 дни.

В изявление от понеделник Amazon заяви, че е създала над 800 допълнителни места на пълен работен ден тази година. Според компанията началните заплати започват от 10 евро на час и според нея това е над средното възнаграждение, което други компании плащат за сходни позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още