IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на червено

Испанският индекс IBEX 35 загуби над 3,5% заради политическата несигурност след изборите в страната

20:02 | 21.12.15 г. 1
<p>
	Пред фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските борси затвориха с понижения в понеделник, като испанските акции попаднаха под силен натиск, а поевтиняването на петрола продължи да притеснява инвеститорите.

Паневропейският индекс STOXX 600 обърна по-ранната тенденция към ръст и загуби 0,8% за деня. Британският индекс FTSE също не успя да запази по-ранното повишение и се понижи с 0,3%, докато френският CAC и германският DAX паднаха с по над 1% въпреки положителните тенденции отвъд Океана.

Фючърсите на Брента поевтиняха с около 2% по-рано през деня до 36,05 долара на барел, което е най-ниското равнище от юли 2004 г. При затварянето на сесията днес Брентът поскъпна леко до 36,16 долара за барел.

Цената на американския лек суров петрол се понижи до около 34,40 долара за барел по-рано през сесията, което е най-ниското ниво от 2009 г. и се колебаеше около него през останалата част от сесията. Акциите на компаниите от петролния и газовия сектор попаднаха под натиск в края на сесията, но въпреки това книжата на Tullow Oil и Subsea 7 запазиха дневните си повишения.

Ръстът на цената на акциите на Glencore достигна 7%, подкрепен от повишената оценка на Citigroup. Anglo American също записа силен ръст, но и двете акции загубиха част от повишенията, като тези на Glencore затвориха с ръст от 2,9%, а на Anglo American – с увеличение от 1,5%.

В Испания акциите на много компании поевтиняха след изборите в неделя, на които управляващата Народна партия спечели най-много гласове, но не успя да постигне мнозинство. Испанският индекс IBEX 35 затвори със спад от над 3,5% заради политическата несигурноств страната.

„Изглежда сякаш проблемите в еврозоната никога не спират и изборите в Испания през уикенда току-що ни напомниха това отново”, коментира пред CNBC Наим Аслам, главен пазарен стратег в AvaTrade.

Сред губещите бяха книжата на испанските банки, като акциите на Banco Popular и Caixabank поевтиняха с по над 6,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още