fallback

Земан: Чехия ще стане член на еврозоната, след като Гърция я напусне

Изказването на чешкия президент предизвика дипломатически искри между Прага и Атина

17:57 | 22.12.15 г. 11

Гърция спешно привика посланика си в Чехия Панайотис Сарис за политически консултации, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Причината е изказване на чешкия президент Милош Земан, в което той изразява съжаление, че Гърция не е напуснала еврозоната през лятото.

Пред словашката информационна агенция TASR Земан е коментирал, че Чехия ще се присъедини към еврозоната ако е възможно в първия ден, в който Гърция я напусне.

Земан обаче казва, че "завижда" на Словакия за членството й във валутния съюз. 

"Моето единствено опасение е, че с приемането на еврото на фона, на съществуващия стабилизационен механизъм, чешките данъкоплатци ще трябва да покриват дълговете на Гърция", коментира той в интервюто си, дадено още на 15 декември, допълва Рrague post.

Днес става ясно, че още тогава чешкият посланик в Атина е бил извикан в гръцкото външното министерство за обяснение на тези изказвания.

Привикването на гръцкия посланик в Атина е доста сериозно действие на дипломатически език, особено що се отнася до държави, членуващи в ЕС. Гръцките медии коментират, че в Чехия се води и неофициална война срещу Гърция заради потоците от бежанци, пристигащи в ЕС през страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:27 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още