IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия задържа десети заподозрян за парижките атентати

Междувременно властите в Брюксел взеха решение да бъдат отменени всички празнични събития в града за Нова година

13:24 | 31.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белгийските власти са задържали десети мъж, заподозрян, че е замесен в парижките атентати от 13 ноември, съобщи DPA, цитирайки прокуратурата.

Белгийският гражданин Аюб Б., роден през 1993 г., е бил задържан по време на полицейска операция в брюкселския квартал Моленбек, където е живял организаторът на нападенията в Париж.

Днес той е бил обвинен в терористично убийство и участие в терористична група. При операцията са иззети десетина мобилни телефона, които се проверяват. Не са открити взривни вещества, нито оръжие.

По време на парижките нападения преди повече от месец загинаха 130 души. Няколко от извършителите им загинаха по време на атаките, един заподозрян е в ръцете на френските власти, а поне четирима се издирват, включително Салах Абдеслам, чийто брат се взриви при едно от нападенията в Париж.

Междувременно в сряда властите в Брюксел взеха решение да бъдат отменени всички празнични събития в града за Нова година, включително тържествената заря в полунощ.

От полицията поясняват, че по този начин служителите на реда ще бъдат разтоварени от отговорността да бдят за сигурността на 100 хиляди души, струпани на едно място в центъра на белгийската столица. Вместо това сега полицаите и военните ще могат да бъдат по-полезни като патрули и ще бъдат в състояние да реагират по-бързо, ако възникне необходимост.

Дават се и съвети как може да се направи "частна заря", ако в съответната община това е позволено. Брюкселската управа вече забрани употребата на пиратки и фойерверки тази година с обяснението, че използването им ще изнерви обстановката допълнително.

Неназовани източници, цитирани от медиите, твърдят, че вероятно в Белгия са били подготвяни атентати от терористи, предрешени като военни. Това е извод, свързан с откритите материали при обиските и арестите на двама предполагаеми джихадисти в последните дни. Двамата араби са симпатизирали на "Ислямска държава" и са членували в ислямистката групировка "Шериат за Белгия".

Отчита се, че присъствието на въоръжени военни по улиците в Брюксел отдавна се е превърнало за хората в обичайна гледка. Затова терористите биха могли да се възползват от възможността спокойно да се придвижват с пушки и в камуфлажно облекло. Допуска се, че те биха могли да се облекат вместо с бронежилетки, с жилетки с взривни устройства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още