IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК анализира държавна помощ за най-голямата британска ТЕЦ

Лондон планира да подкрепи мащабна инвестиция в централата чрез изкупуване на произведената електроенергия на фиксирани цени

18:00 | 05.01.16 г.
ЕК анализира държавна помощ за най-голямата британска ТЕЦ

Европейската комисия (ЕК) ще провери за допустимост с европейските правила държавна помощ за най-голямата въглищна топлоцентрала във Великобритания - "Дракс". Плановете на правителството са да отпусне средства за преминаване на един от блоковете в централата от въглища на биомаса, става ясно от съобщение на ЕК.

От Брюксел уточняват, че подкрепят напълно усилията на страните от общността да повишат използването на възобновяеми източници, за да бъдат покрити целите на ЕС в областта на опазването на климата. В същото време обаче правилата за защита на конкуренцията на вътрешния пазар трябва да бъдат спазени в защита на интересите на потребителите.

Затова сега проверката на ЕК ще бъде фокусирана дали отпуснатата държавна помощ покрива само най-необходимите разходи и няма да доведе до нечестно предимство на централата пред другите конкуренти на пазара.

Великобритания обяви плановете си да подкрепи модернизацията на "Дракс" през април 2015 г. Помощта се състои в изкупуването на произведената електроенергия при фиксирани цени.

След инвестицията блокът ще бъде с мощност от 645 мегавата и ще работи с дървени пелети. Според плановете за целта ще бъдат необходими около 2,4 млн. тона пелети годишно, като суровината ще пристига от САЩ и Южна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още