IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП няма скоро да се включи в оценката на изпълнението на спасителните програми

Преговорите за ролята на Парламента в процеса се бавят

12:43 | 06.01.16 г.
ЕП няма скоро да се включи в оценката на изпълнението на спасителните програми

Преговорите за участие на Европейския парламент (ЕП) в оценката на страните от Европейския съюз (ЕС), които изпълняват спасителни програми, се бавят, пише онлайн изданието EurActiv.com, като се позовава на свои източници.

Участието на Европарламента в оценката на изпълнението на коригиращите програми беше предложено от премиера на Гърция Алексис Ципрас през август миналата година, припомня изданието. Искането му беше обсъдено от Председателския съвет на политическите групи в Парламента в началото на септември.

Предложението беше приветствано с мнозинство от ръководителите на групите в ЕП. Председателят на институцията Мартин Шулц получи мандат да обсъди с Европейската комисия (ЕК) какви са възможностите за участие на ЕП при отчетността на текущите и бъдещите програми за фискална корекция.

Забавянето на преговорите е заради ескалацията на бежанската криза, както и влошаването на положението в Сирия. Източник, близък до Шулц, информира, че “има закъснение поради различни обстоятелства”.

В началото на декември обаче Председателският съвет е дал мандат на координаторите на парламентарната комисия по икономически и парични въпроси да предложи практическите начини за включването на ЕП в процедурите.

Създадена е и работна група за финансова помощ, която обединява 25 от членовете на ЕП от няколко парламентарни комисии – финансовата, по заетостта, регионални въпроси, бюджетни въпроси и комисиите за бюджетен контрол.

Предвижда се да се проведе тримесечен диалог с различните участници в изпълнението на програмите и най-малко едно разискване в пленарно заседание на година, според източника на изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още