IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Озбърн: В някакъв момент лихвите във Великобритания ще бъдат вдигнати

Министърът на финансите посочи, че Английската централна банка е независима при взимането на решенията си

18:29 | 10.01.16 г. 3
<p>
	Джордж Озбърн. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джордж Озбърн. Снимка: Архив Ройтерс

В някакъв момент лихвените проценти във Великобритания ще бъдат повишени от рекордно ниските им нива. Това заяви министърът на финансите Джордж Озбърн пред BBC. “Ако и когато лихвените проценти бъдат увеличени, това би било сигнал за по-силна икономика, която се стабилизира след финансовата криза”, допълни той.

Озбърн подчерта, че Английската централна банка е независима при взимането на решенията си, но същевременно изрази очакване тя да последва Федералния резерв на САЩ, който вдигна ставките от рекордно ниските им нива в средата на декември.

Според министъра на финансите британската икономика не е задвижвана от потребителското кредитиране. „Като цяло нивата на задлъжнялост на домакинствата намаляват през последните пет години. Заплатите растат“, посочва той.

Озбърн отрече да оказва натиск над централната банка да повишава лихвите и добави, че „хора като Марк Карни (гуверньорът – бел.ред.) не биха се поддали на такъв натиск“. „Трябва да гарантираме, че сме подготвени за всякаква лихвена среда“, каза още министърът.

Пред BBC Озбърн каза още, че мисията за британската икономика далеч не е изпълнена и че 2016 г. ще бъде критична година, както и една от най-трудните от финансовата криза насам. Реториката му контрастира с тази от есенното изявление, когато той заяви, че британската икономика расте бързо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Пред BBC Озбърн каза още, че мисията за британската икономика далеч не е изпълнена и че 2016 г. ще бъде критична година, както и една от най-трудните от финансовата криза насам. Да, дефицита е голям всяка година и лихвите по дълга са поне 60 млрд.Да е жива печатницата, иначе .................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Проблема на Англия е ,че има над 500% общ дълг спрямо БВП и както казва професора - https://***.youtube.com/watch?v=2Krm-UcrV8M''тегло ги чака'' ако не се вземат правилните мерки - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034но ''ТЕ'' избраха инфлацията която увеличава неравенството - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/и т.н. престъпления - http://ekipbg.com/10-neshta-za-koito-e-vinovna-inflaciiata/престъпления за които може да се каже ,че са срещу човечеството Здавам въпроса дали става въпрос за некомпетентност или за умишлени действия - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 или просто от всичко по-малко плюс някаква форма на психопатии ,секти и индоктринирането на съзнанието е голяма тема ,и лесно се прави в иконом.наука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Ако и когато лихвените проценти бъдат увеличени, това би било сигнал за по-силна икономика, която се стабилизира след финансовата криза'' - УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЛИХВАТА ОТСЛАБВА ИКОНОМИКАТА И СПИРА РЕАЛНИЯТ РАСТЕЖ В своя статия от 4/01/2016 г. Джоузеф Стиглиц пише:''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още