IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон беше утвърден за премиер на Каталуния

Новият лидер обеща да продължи работата за отцепването на автономната област от Испания

18:21 | 12.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карлес Пучдемон (вляво) се поздравява с отиващия си премиер на Каталуния Артур Мас. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон (вляво) се поздравява с отиващия си премиер на Каталуния Артур Мас. Снимка: Ройтерс

Испанският крал Фелипе VI и премиерът на Испания Мариано Рахой подписаха назначението на подкрепящия независимостта на Каталуния нов премиер на автономната област Карлес Пучдемон, предаде АП, цитирана от БТА.

Назначението на Пучдемон, беше публикувано в Държавен вестник.

Карлес Пучдемон беше избран в неделя на поста от поддръжниците на независимостта в каталунския парламент, след като досегашният премиер Артур Мас не успя да спечели достатъчна подкрепа. Новият премиер на автономната област беше подкрепен от 70 депутати, а 63-ма бяха против. 

Пучдемон обаче обещава да продължи усилията на Мас да изведе Каталуния до независимост до 2017 г., посочва Асошиейтед прес.

Новият каталунски премиер се издига в политиката като член на сепаратисткото крило на либералната партия "Демократична конвергенция на Каталуния", отбелязва ДПА.

"Сега не е време за тези, които не искат да се движат напред. Трябва да поемем отговорности, каквито може и да не сме очаквали", заяви новият каталунски премиер пред местния парламент, допълва Euronews.

Реакцията на Рахой на изявленията на Пучдемон беше да предупреди, че ще се бори за единството на Испания.  "Няма да позволя на никого да получи извънредни правомощия отвъд закона и демокрацията", каза той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още