IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново е заплашена с изключване от Шенген

Страната продъжлава да отнася критики за бежанските потоци, а Атина обвинява другите държави от ЕС, че не предлагат реална помощ

20:30 | 25.01.16 г. 5
Гърция отново е заплашена с изключване от Шенген

Гърция отново беше заплашена, че може да бъде изключена от Шенгенското пространство, ако не ограничи потоците от бежанци, които навлизат в Европа през нейна територия. Това съобщава Ройтерс след първия ден от неформалната среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието, която се провежда в Амстердам.

По време на разговорите министрите са поискали от Атина да засили контрола и да намали влизащите в Европа нелегални имигранти. Заседанието обаче е неофициално и решенията от него нямат правна сила.

Ройтерс припомня, че Гърция беше основият вход за повече от 1 млн. бежанци и мигранти в ЕС през 2015 г. Страната отдавна е критикувана, че не прави нищо, за да ограничи броя им, а дори и през зимните месеци броят на влизащите в Гърция имигранти намалява незначително.

Другите членки на ЕС посочват, че южната ни съседка е обещала да изгради пет центъра за бежанци, но до момента функционира само един (на о. Лесбос - б.ред.) Така гръцките власти позволяват на мигрантите да навлязат в ЕС, вместо да ги задържат в страната и да ги регистрират, каквото е първото изискване на Брюксел преди мигрантите да могат да продължат пътя си в границите на общността.

В същото време Гърция заявява, че броят на бежанците и мигрантите е такъв, че потокът не може да бъде управляван. Атина обвинява останалите държави от ЕС, че не предлагат реална помощ. И така Шенген, определян от редица лидери в общността като едно от най-големите постижения на Евросъюза, е поставен пред сериозни изпитания.

"Ако не можем да защитим външната за ЕС граница, гръцко - турската граница, тогава външната граница на Шенген ще се премести в Централна Европа", коментира австрийският вътрешен министър Йохана Микел-Лайтнер. Гърция трябва да увеличи ресурсите за защита и да приеме помощ, смята още тя.

Според шведския вътрешен министър Андерс Игеман пък вече сме закъснели за спасяването на Шенген. "Седем държави възстановиха граничния контрол", посочи той и призова да заработят центровете за бежанци не само в Гърция, но и в Италия.

Той също индиректно предупреди, че Атина може и да напусне Шенгенското споразумение: "Ако една държава не изпълнява своите задължения, ние ще ограничим връзката и с Шенгенската зона".

Гръцкият вътрешен министър не коментира нищо при влизането си на заседанието, но комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос е категоричен, че не се обсъжда изключването на страната от Шенген. Той посочи, че общността ще помогне на т.нар. "фронтови" държави да се справят по-добре със своите задължения.

Етиен Шнайдер, министър на вътрешните работи на Люксембург, също е против Гърция да бъде изгонена от Шенген.

Заседанието на министрите на вътрешните работи ще продължи и утре, 26 януари.

Темата за бежанската криза в ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Гърците имат нужда от много имигранти , за да видят от първа ръка , какво е да си беден и какво ги чака след време ако не се стегнат . Но че трябва да слугуват на бежанците безплатно също е хубаво ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
delcoSmoka
преди 8 години
Ха ха ха нещо си се объркали пич. Гърците са тези дето с влакове и рейсове возят ЦЯЛАТА ИЗЗМЕТ до границата с Македония.След като разбраха че ПАРИ нема да има повече от Европа, *** решиха да си го върнат на ИЗПЕДЕРАСССТЕНИТЕ северни демокрасти ха ха хаИстината е че мръсниите маляки отдавна трябваше да са изхвърлени от Европа и Шенген. Само да се позатопли малко ха ха ха ще има яки фоерверки.Поръчахте ли си БУРХИИ за жените бг боклууци ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 8 години
Според мен целта е лека, полека да ги избутват гърците от ЕС. Първо Шенген, после ще измислят друго. Те не че са имали особено влияние до сега де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Импе ти нишо не разбираш ей глей,че това си е чиста проба "руска пропаганда". Ордите от Москва ни представили като слаби и немощни а ние си цъфтим нищо ни няма тея бежанци и глупости са си чисти руски пропаганди нищо не знаем ние ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още