IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата разкритикува ЕК заради спасителните програми

Участието на ЕК в програмите за корекции е "като цяло слабо", разкриват се необясними несъответствия в третирането на държавите и слаб мениджмънт

18:12 | 26.01.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Европейската сметна палата разкритикува ЕК заради спасителните програми

Намесата на Европейската комисия (ЕК) в спасителните програми на Ирландия, Португалия и други страни, пострадали от финансовата криза, е определена като „като цяло слаба“ от вътрешните одитори на институцията, съобщава Financial T.

Спасителните програми за Гърция и Кипър не са включени в това проучване, тъй като са предмет на отделна проверка, която предстои да се осъществи.

Проверката разкрива и сериозни несъответствия в начина, по който са третирани отделните държави, допълва изданието.

В едно от най-задълбочените проучвания за това как Еврокомисията е отговорила на предизвикателствата на кризата Европейската сметна палата повдига серия от въпроси за процедурите на институцията. Според одиторите ЕК е била неподготвена за затрудненията, с които се е сблъскала при изпълнението на спасителните програми, по които бяха изхарчени стотици милиарди евро.

Все пак в доклада се признава, че европейските власти е трябвало да действат бързо под заплахата от колапс на еврозоната. Одиторите подчертават обаче, че е важно „да се поучим от грешките, които сме направили“.

В доклада са направени смущаващи разкрития за вътрешните практики на ЕК, като например използването на софтуер за електронни таблици за икономическо прогнозиране с ограничен контрол на качеството. Открити са и пропуски в документи на Комисията, а някои ключови документи изобщо са липсвали.

Докладът на Европейската сметна палата е поредният епизод от драмата с дълговата криза, с която ЕС трябваше да се справи, пише изданието. В допълнение към дълбоките икономически проблеми кризата трасформира блока и политически, като допринесе за възхода на антиевропейските популистки партии – СИРИЗА в Гърция, Движение „Пет звезди“ в Италия, Подемос в Испания, Националният фронт във Франция, Алтернатива за Германия (Aldes), Pegida, отново в Германия, и други.

Докладът на практика посочва, че техническият мениджмънт на много от програмите за корекция, стартирали от Унгария през 2008 г. и продължили с Латвия, Румъния, Ирландия и други страни, е нулев.

ЕК има ключова роля в спасителните програми заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) – т.нар. „тройка“, която наблюдава изпълнението на програмите за фискални корекции.

В доклада се подчертава още, че ЕК е третирала по различен начин отделните страни, като причините за това са трудни за обосноваване. По-късните програми например са били отпускани при повече условия в сравнение с по-ранните. Така ако Унгария е трябвало да изпълни 60 условия, за Португалия те са били над 400.

Открити са и необосновани различия при калкулациите на целите за бюджетните дефицити на спасяваните държави.

Докладът разкрива и как Ирландия е била принудена под натиска на ЕЦБ да наложи на облигационерите на банките в страната да поемат загубите – ключов момент от спасителната програма за Дъблин.

В бележки към доклада ЕК посочва, че приема някои от заключенията и препоръките, но други от тях оспорва. Комисията посочва, че европейската сметна палата не е отчела, че ЕК не дейсва самостоятелно и във вакуум, а като част от сложна институционална рамка, а ролята на МВФ и ЕЦБ е подценена от одиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 4 Радвам се ,че нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го каза : ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... Частният сектор създаде неравенството и екологичната деградация, с които сега трябва да се справяме. Пазарите не могат да разрешат тези и други критични проблеми, които създадоха, или да възстановят сами просперитета. Необходими са активни правителствени политики'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034макар,че не казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики и затова пиша ,преповтарям ,че ''невидимата ръка'' на ''свободният'' пазар не може да избегнат трите планетарни катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Събрал съм ФАКТИ как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войниКазано кратко тотален контрол ,регулации на финан. ''индустрия'' Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Bloomberg News загуби дело в ЕС през 2012 г., в което, позовавайки се свобода на информацията, поиска да получи данните, съхранявани от Европейската централна банка, за това как Гърция е използвала деривативи, за да се скрие размера на дълга си ЕЦБ и Goldman Sachs са приложили мащабна схема за прикриване на дълга на Атина, пише руският портал "Вести" - http://***.investor.bg/***/130/a/dragi--golemiiat-pobeditel-v-gryckata-tragediia-198172/Спасяването на Гърция беше спасяване на немската(3% капит.адекватност) и френска банкова система Марио Драги от 2002 до 2005 година е управляващ директор в банката Голдман Сакс , а от 2006 година е управител на Италианската банка тоест знае как Гърция и Италия крият дълга и бюдж.дефицит - участва в измамата !!!...банките базирани в еврозоната, към май 2010г. имаха 206 млрд. долара експозиции в Гърция, но цели 727 млрд. долара към Испания - http://brain-workshop.org/zashto-gyrciya-ne-falira/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че няма ефект защото кризата е системна - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/Това което правиха през последните години е да спасяват частни банки и сега количествените улеснения са за всички и т.н. това е по-малкото зло за да не се получи ефектът на доминото Казано кратко за да има растеж на БВП трябва да има растеж на крайното търсене но инфлацията увеличава неравенството тоест НАМАЛЯВА покупателната способност на хората от което има спад на крайното търсене и на БВП -''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ ,и затова Джоузеф Стиглиц пише: ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е...'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Факт е, Европейската сметна палата не зачита злокобното влияние на налична сгрешена европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още