fallback

Могерини: Бежанската криза трябва да ни обедини, а не да ни разделя

Ако външните граници на Шенген не бъдат опазени, вътрешният пазар е под риск, смята германският канцлер Ангела Меркел

14:19 | 06.02.16 г. 10

Проблемът с миграционните потоци е на всички и може само да обедини, а не да разделя страните от ЕС. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини коментира пред неформалната среща на външните министри на общността в Амстердам. 

За нея затворените вътрешни граници не са решение на миграционната криза, пише БТА.

Ако външните граници на Шенген не бъдат защитени, това може да има негативни последствия за общността, предупреждава от своя страна германският канцлер Ангела Меркел във видео, публикувано на сайта на германското правителство.

"Длъжни сме да защитим външните граници, защото искаме да запазим Шенген. Ако не можем за защитим външните граници, то свободното пространство в рамките на вътрешния пазар, който е основата на нашето благосъстояние, ще се окаже в опасност", казва тя.

От думите на Меркел става ясно, че Турция е в основата на решението на кризата с бежанците. Страната трябва да се погрижи за настаняването и образованието на бежанците с помощта на 3-те млрд. евро, които ЕС ще й отпусне.

Еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване Йоханес Хан пък определи затворените граници като временно решение, подчертавайки, че Шенген е сред символите на ЕС и трябва да бъде запазен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още