fallback

Какво се случва с Deutsche Bank

Банката е подложена на двоен натиск - на пазара на акции, но и на този на облигации

16:43 | 09.02.16 г. 22
Автор - снимка
Създател

След рекордната загуба на Deutsche Bank от 6,8 млрд. евро за фискалната 2015 г. опасенията на фондовия пазар достигнаха пика си в понеделник. Премията за суапове за кредитно неизпълнение (т.нар. credit default swaps, или CDS), се повиши до 2,2 процентни пункта, най-високото ниво от три години и половина. Така хеджирането на дълг от 100 хил. евро ще струва годишна премия от 2200 евро. 

И при други банки рисковите премии отчитат повишение. За Commerzbank годишната премия възлиза на 1660 евро. Само преди седмица за Deutsche Bank сумата бе 1360 евро, а за Commerzbank - 1130 евро, изчислява Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Deutsche Bank е под натиск и на пазара на облигации, както и останалите банкови акции, които в момента изпадат в изолация от страна на инвеститорите. От март 2015 г. насам премията по CDS на най-голямата германска банка се увеличи почти четири пъти. Намиращите се в обращение CDS на Deutsche Bank в момента възлизат на почти 3,2 милиарда долара. В началото на 2010 г. те бяха два пъти повече.

За по-рисковите облигации на Deutsche Bank кредиторите трябва да плащат застрахователна премия от 4,4 процентни пункта. Инвеститорите очевидно се съмняват в трайната способност на Deutsche Bank да обслужва високодобивните хибридни облигации, които са признати от властите в Германия като допълнителен капитал. Хибридните инструменти имат както дългови характеристики, така и характеристики на акции, и нямат определена дата на матуритет. Инвеститорите в акции са първите губещи, в случай че съответната банка фалира.

Тези акции трябва да се превърнат в собствен капитал, ако банките не успеят да изпълнят определени регулаторни капиталови изисквания. Дали тези подчинени облигации трябва да се преобразуват, решават надзорните органи. В случая на Deutsche Bank това е Европейската централна банка (ЕЦБ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още