IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не изключва възможността отново да купува газ от Русия

Цената на реверсивния газ от ЕС, който Киев е получил през 2015 г., е с малко над 1 долар по-висока

13:43 | 10.03.16 г. 1
Украйна не изключва възможността отново да купува газ от Русия

В момента Украйна не се нуждае от закупуването на природен газ от Русия, но е безумно да се откаже от търговски преговори за цената на суровината. Това коментира украинският енергиен министър Владимир Демчишин в интервю за „Украински новини“.

Подобни разговори предстоят през този месец на ниво Европейски съюз (ЕС), Украйна и Русия. Трите страни трябва да  договорят нов „летен“ пакет на газовите доставки за Европа.

Демшичин посочва, че за последните 100 дни Украйна не е купувала природен газ директно от Русия. Страната се снабдява със суровина през Полша, Словакия и Унгария.

В края на февруари украинската статистика публикува данни за „цената на газовата независимост“, припомня изданието. Според тях през 2015 г. Украйна е купила 16,5 млрд. куб. метра природен газ на обща стойност 4,5 млрд. долара.

Средната цена на вноса е 273,85 долара за 1 000 куб. метра. Вносът от Русия е бил при средна цена от 273,16 долара, а на реверсивния газ - 274,25 долара.

Руският газ е бил по-скъп от идващия от ЕС само през първото тримесечие на 2015 г.

Украинският енергиен министър коментира в интервюто и възможността за отделяне на газовите хранилища в страната в отделна структура със собствено управление. Преди това обаче трябва да бъдат извършени редица анализи за икономическата целесъобразност на подобна стратегия.

Решение за разделянето на газопреносната мрежа ще бъде взето от правителството на Украйна до средата на годината, очаква Демшичин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Е как бе, нали ни промивахте мозъците, че купували с 20-30% по ефтинджос от ЕС, а пък сега с 1$ по-скъпо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още