fallback

Меркел: Това беше тежък ден за Християндемократическия съюз

Въпреки това канцлерът няма да промени политиката спрямо бежанците

16:45 | 14.03.16 г. 12
Автор - снимка
Създател

Германският канцлер Ангела Меркел продължава да държи на съществуващата в момента политика спрямо бежанците и мигрантите. „Въпросът за бежанците има нужда от европейско решение, устойчиво решение. А това решение се нуждае от време“, заяви Меркел в понеделник в Берлин, цитирана от DPA.

Тя признава, че изборната неделя е „тежък ден за Християндемократическия съюз“, след като крайнодясната партия „Алтернатива за Германия" (AfD) получи сериозна подкрепа на местните избори в три провинции в неделя.

Малко по-рано и говорителят на канцлера Щефан Зайберт поясни, че „правителството на Германия ще продължи да изпълнява политиката си спрямо мигрантите си с пълни сили както на национално, така и на международно равнище“.

На вчерашните избори в две от провинциите Християндемократическият съюз бе победен, а в трета запази преднината си, но втората сила стана AfD. 

Поражението в Баден-Вюртенберг и Райнланд-Пфалц е най-лошият сценарий за Меркел, коментира днес Ройтерс. В Баден-Вюртенберг, някогашна крепост на консерваторите, подкрепата за управляващата партия достигна историческо дъно от едва 27%.

В бедната източногерманска провинция Саксония-Анхалт, където управлява коалиция между консерваторите и социалдемократите, статуквото изглежда ще се запази. Тук обаче голяма подкрепа получава AfD – близо 22 на сто от гласовете. Така за пръв път AfD става втората по големина сила в провинциални избори.

Слабото представяне на християндемократите поставя под допълнителен натиск Меркел, която се опитва да постигне договорка между ЕС и Турция за намаляване на мигрантския поток.

Междувременно коалиционният партньор на Меркел – Християнсоциалният съюз, обвини именно политиката по отношение на бежанците за причина за изборния погром и пожела смяна на курса. „Централната причина е бежанската политика. Няма никакъв смисъл да отричаме това“, казва председателят на съюза Хорст Зеехофер.

Още по темата можете да научите от материала на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още