fallback

ЕС призова още държави да наложат санкции срещу Русия

Общността е обезпокоена от увеличеното военно присъствие на полуостров Крим

21:30 | 18.03.16 г. 13

Европейският съюз призова повече държави да наложат санкции на Русия заради анексирането на Крим преди две години, предаде Ройтерс. В отговор от Кремъл коментираха че полуостровът е руска територия и статутът му не подлежи на преговори.

В изявление на Европейския съвет по повод втората годишнина от присъединяването на Крим от ЕС изразяват своето безпокойство от увеличеното руско военно присъствие на полуострова.

От общността подчертават, че по тази причина остават в сила и санкциите, включително и забраняващите на европейски компании да инвестират в проучвания и добив на петрол и природен газ в руската акватория на Черно море.

"ЕС призовава останалите членове на ООН да обмислят подобни мерки", се казва в декларацията. 

"Нашата позиция е ясна - това е регион, част от Руската федерация. Русия не е обсъждала и никога няма да обсъжда своите региони с когото и да било", коментира пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той припомни, че преди две години в Крим се е провел референдум за съдбата на полуострова и мнението на хората трябва да бъде уважено. 

Не само ЕС, но и САЩ, Япония, Канада и Австралия също налагат санкции срещу Москва заради анексирането на Крим, припомня Ройтерс. Други държави, сред които Бразилия и Китай, обаче не са толкова критични към Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още