IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка разширява плана си за количествени облекчения

На днешното си заседание банката запази основната си репо лихва на ниво от -0,5%

11:50 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Riksbank в Стокхолм. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Riksbank в Стокхолм. Снимка: Архив Ройтерс

Шведската централна банка Riksbank ще купува повече облигации, за да овладее доходността по дългосрочните държавни ценни книжа, съобщава Bloomberg. Икономистите в институцията се опитват да се противопоставят на поскъпването на валутата, която застрашава усилията им да насърчат инфлацията.

На днешното си заседание банката запази основната си репо лихва на ниво от -0,5%, а решението беше очаквано от всички 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Регулаторът ще добави 45 млрд. крони (4,9 млрд. долара) към програмата си за количествени облекчения, включително облигации, обвързани с инфлацията, които ще бъдат изкупувани през второто полугодие. 

С продължаващата експанзионистична парична политика в чужбина съществува риск кроната да поскъпне по-рано и по-бързо от прогнозите“, пише в изявлението на банката. „Това може да натежи на растежа и инфлацията в Швеция и ще повлияе на доверието в целта за инфлацията“, предупреждават централните банкери.

Мерките ще допълнят съществуващата програма на стойност 200 милиарда крони (21,8 милиарда евро), която е насочена към една трета от шведските държавни облигации до края на юни. Управителят на Riksbank Стефан Ингвес прибегна до безпрецедентни стимули, след като банката не успя да постигне целта си за 2% инфлация в продължение на около пет години. Централните банкери обаче се затрудняват да намерят най-подходящия начин да приложат политиките си на фона на прегряващия имотен пазар, посочва Bloomberg.

Банката искаше да разшири макропруденциалните мерки въпреки опозицията от страна на финансовите и дълговите регулатори. Изследване на шведската парична политика с автор бившия британски централен банкер Мервин Кинг препоръчва повече координация между паричната политика и регулациите с цел справяне с предизвикателствата на финансовите пазари в Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още