IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прането на пари в Банката на Ватикана "вече е невъзможно"

Въведени са по-строги мерки и е затегнато финансовото управление, обяви Жан-Батист дьо Франсю

22:15 | 12.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Затягането на финансовото управление на Банката на Ватикана е направило “невъзможно прането на пари в нея”, заяви Жан-Батист дьо Франсю, който я оглавява.

Банката, чието официално име е Институт за религиозни дейности (IOR), затегна своите правила и затвори хиляди сметки от 2012 г. насам, за да се справи с лошия мениджмънт, който имаше в миналото, предава Ройтерс.

Мисията на банката е да управлява парите на Римокатолическата църква. Но в продължение на десетилетия е позволявала на хиляди италиански граждани да ползват сметки в нея, а според органите на реда това им е помагало да перат пари и да укриват данъци.

Банката на Ватикана притежава 5,8 млрд. евро (6,6 млрд. долара) в активи на клиенти от цял свят, предимно църкви, епархии и други католически институции.

Жан-Батист дьо Франсю, който я оглави през 2014 г., заяви, че новите правила са “изключително стриктни”.

“Някой, който би се изкушил да използва сметка в институция, за да пере пари, на последно място би дошъл да го направи в IOR”, коментира той пред Радио Ватикана.

Справянето с тези проблеми е чувствителен въпрос, с който папа Франциск се сблъсква в опит да промени изцяло бюрократичния лабиринт на Ватикана години след скандала. Прогрес има, но заподозрените трябва да се преследват по-агресивно, посочи европейският регулатор Moneyval миналата гдоина.

Франсю заяви, че банката е закрила 4935 сметки откакто папа Бенедикт стартира този процес през 2012 г. Повече от тях не са били активни от десетилетия или са разполагали с малко средства, а притежателите им не са отговаряли на критериите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още