fallback

Щайнмайер: Възможна е постепеннa отмяна на санкциите срещу Русия

"Целта ни не е да запазим санкциите, а да решим конфликта", подчерта германският външен министър

20:27 | 27.05.16 г. 3

Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Архив Ройтерс

Възможно е постепенно да се отменят санкциите срещу Русия, ако бъде постигнат бърз напредък в прилагането на споразумението от Минск за конфликта в Украйна, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от "Франс прес".

"Надявам се до края на следващия месец да има напредък. Ще видим дали можем да намалим постепенно санкциите, или трябва да запазим сегашните мерки", заяви Щайнмайер в естонската столица Талин.

Той добави, че ще трябва да се направи оценка на санкциите, дори и ако не бъде постигнат напредък. "Целта ни не е да запазим санкциите, а да решим конфликта", подчерта германският външен министър.

По-рано Щайнмайер посети Вилнюс и Рига, където заяви, че удължаването на санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще бъде по-трудно тази година заради "повишена съпротива" от някои държави членки.

"Наясно сме, че съпротивата в ЕС срещу продължаването на антируските санкции е нараснала", каза германският външен министър в интервю, разпространено от балтийската агенция Би Ен Ес вчера, когато започваше посещението си във Вилнюс.

Европейските санкции, които засягат банките, отбранителния сектор и енергетиката на Русия изтичат през юли. Удължаването им изисква единодушно одобрение на страните членки. През юни предстоят нови дискусии по този повод.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още