fallback

Расмусен: Успешни реформи в Украйна ще убедят ЕС за санкциите срещу Русия

ЕС трябва да вземе решение дали ще удължи санкциите срещу Москва в следващите седмици

09:33 | 29.05.16 г. 10

За Украйна ще се окаже по-лесно да убеди страните от Европейския съюз да продължат санкциите срещу Русия, ако покаже напредък в реформите и борбата с корупцията. Това мнение изказа бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс и БТА.

Преди броени дни Расмусен беше назначен за съветник на украинския президент Петро Порошенко.

Днес той коментира, че продължаването на санкциите е единственият начин да се окаже натиск върху Русия да спре да подкрепя сепаратистите, които се бият с украинската армия в Донбас, и да съдейства за спазване на примирието.

ЕС трябва да реши през следващите седмици за продължаване на санкциите срещу Русия. "За" тях трябва да гласуват всички 28 държави в общността, припомня още Ройтерс. Досега, макар и да има гласове в ЕС, че санкциите не решават проблемите, решението за тях се взима единодушно. 

"От разговори с политици в западни столици знам, че тяхната готовност за продължаване на санкциите е също свързана с украинската готовност за действително осъществяване на всеобхватни реформи", поясни още Расмусен.

"Затова моята цел като съветник на президента всъщност ще бъде да поставя началото на двупосочна улица. Първо, разбира се, в западните столици ще настоявам, че украинците вече извършват задълбочени реформи. Но от друга страна, ще донеса също така послания на президента от моите събеседници, така че украинските власти ясно да разберат какъв е приоритетът на западните столици", каза Расмусен.

По думите му положението в Източна Украйна е "тревожно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още