fallback

Европа губи репутацията си на световен лидер по чиста енергия

Азия за първи път е инвестирала повече от Европа във възобновяеми източници през 2015 г.

10:51 | 01.06.16 г. 9

Европа губи статута си на световен лидер в производството на чиста енергия, като инвестициите в региона спадат с 21 на сто през миналата година, докато разходите в останалата част на света нарастват, съобщава Bloomberg.

Рекордните 328,9 милиарда долара са инвестирани в световен мащаб в слънчева, вятърна и друга възобновяема енергия през 2015 г., показва доклад, публикуван от глобалната мрежа по политиката за енергия от възобновяеми източници REN 21. Същевременно разходите в Европа са намалели до 48,8 млрд. долара в сравнение с 62 млрд. долара година по-рано.

Изключвайки Китай, най-големия световен инвеститор в чиста енергия, през 2015 г. Азия за първи път е инвестирала повече от Европа във възобновяеми източници, показват данните в доклада, извлечени от Bloomberg New Energy Finance.

Промяната във възобновяемите инвестиции от развитите към развиващите се икономики трябва да се очаква предвид тяхното нарастващо търсене на енергия и отрязването на субсидиите в Европа, се посочва в доклада. В Германия финансирането в сектора пада с 46%, главно заради промени в правителствената политика.

„Забележителното в резултатите е това, че те са постигнати в момент, когато цените на изкопаемите горива са на историческо дъно. В същото време се наблюдават съществени недостатъци по отношение на държавните субсидии за възобновяемите източници на енергия“, обясни Кристин Линс, изпълнителен секретар на REN 21.

Към слънчевата енергия отново са насочени най-много средства – 150 млрд. долара - повече отколкото за всички останали технологии взети заедно, с изключение на водноелектрическите централи.

Само при вятърната и слънчевата енергия се наблюдава ръст в инвестициите през 2015 г. Вложените средства за вятърна енергия се увеличават с 4% до 109,6 мрд. долара, а инвестициите в слънчева енергия нарастват с 12 на сто. Тази година тенденциите може да се променят и Европа да си върне лидерската позиция по инвестиции в зелена енергия за сметка на Китай, където вложените средства в сектора може да намалеят.

Глобалните инвестиции през първото тримесечие на годината падат с 13% до 52,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още