fallback

Азербайджан не смята да ограничи износа на газ само през Южния газов коридор

Енергетиката не бива да бъде ползвана за политически цели, смята президентът на страната Илхам Алиев

11:42 | 01.06.16 г.

Азербайджан търси нови пазари за газа си и няма да се ограничи само до доставките през подкрепяния от Европейския съюз Южен газов коридор. Това заяви президентът на страната Илхам Алиев по време на конференцията „Петрол и газ от Каспийския регион“, която се провежда в Баку, пише руската информационна агенция ТАСС.

„Не искаме да ограничим нашата работа до Южния газов коридор и искаме да излезем на нови пазари. Имаме достатъчно обеми природен газ за това“, каза азербайджанския президент.

Алиев е категоричен, че енергетиката не бива да бъде използвана за политически цели. "Енергийният фактор не трябва да бъде използван за шантаж, политическо влияние, за получаването на каквито и да било привилегии и преференции", каза той. 

Потвърдените запаси от природен газ на страната са около 2,6 трилиона куб. метра. Разработването на перспективни нови находища, сред които „Апшерон“ и „Умид“, също ще увеличат добива на страната.

Южният газов коридор започва от Азербайджан, преминава през териториите на Грузия, Турция, Гърция и Албания и достига до южните брегове на Италия. Така азерският газ ще преминава последователно през Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP) от находището „Шах Дениз“ II в Каспийско море до Европа.

Първоначално по Южния газов коридор ще бъдат доставяни 16 млрд. куб. метра природен газ годишно – 6 млрд. за Турция, а останалите – за Европа. Надеждите на ЕС обаче са тези обеми да се увеличат и да бъдат привлечени количества природен газ и от други находища в Азербайджан, а и като цяло от региона - от Туркменистан и Иран.

Плановете са Южният газов коридор да започне да изпълнява своята роля и да доведе до диверсификация на газовите доставки в Европа през 2020 година. Засега реализацията на идеята се изпълнява в срок –през 2015 година беше поставено началото на строителството на TANAP, а в средата на май тази година – и на TAP.

Общата дължина на Южния газов коридор е 3,5 хил. километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още