fallback

Париж с подготвителни стъпки за преместване на институции заради наводненията

В събота сутринта нивото на река Сена се понижи до 6,07 метра, но остава най-високото от 1982 г. насам

12:08 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Френските власти задействаха подготвителни стъпки за прехвърляне на президентството, министерствата и други важни държавни институции на безопасно място, ако река Сена продължи да повишава нивото си в резултат на дъждовете, предаде агенция АР, цитирана от БТА.

В събота сутринта нивото на река Сена в Париж спадна леко – за пръв път от една седмица насам, пише Франс пресм от 6,1 метра до 6,07 метра.

Все пак това ниво е по-ниско от достигнато през 1982 г. Тогава Сена се покачи до 6,18 метра след проливни дъждове. Настоящото ниво е далеч от историческото ниво на покачване през 1910 г. Тогава водите на реката достигнаха 8,62 метра.

Вчера в най-песимистичните си сценарий френското министерство на околната среда прогнозираше, че през тази нощ Сена ще се покачи до 6,5 метра, което обаче не се случи.

Френските метеоролози предупреждават за още дъждове през уикенда, но те няма да са толкова опустошителни, колкото дъждовете, предизвикали големите наводнения в района на френската столица и в съседни департаменти.

В петък Генералният секретариат за национална отбрана и сигурност (ГСНОС) съобщи, че по-рано през седмицата премиерът Манюел Валс е дал разрешение за задействане на първия етап от план за действие в случай на големи наводнения в Париж.

Първите стъпки включват проверка и подготовка на избраните места, където ще бъдат настанени правителствените служители, ако наводненията застрашат институциите на властта в Париж.

От ГСНОС казаха, че президентството и премиерската канцелария не са непосредствено застрашени от наводненията, тъй като не се намират близо до реката, но има риск за Националното събрание и външното министерство.

В последната си фаза планът предвижда при необходимост президентството да бъде преместено от Елисейския дворец във Венсен - укрепен замък, намиращ се на източ от Париж, двете камари на парламента (Националното събрание и Сенатът) да бъдат преместени в двореца Версай, западно от столицата, а част от премиерската канцелария да бъде преместена в крепостта Монт Валериен, намираща се на хълм, западно от Париж.

Националната библиотека на Франция в Париж обяви, че затваря поне до неделя два от централните си корпуса заради наводненията във френската столица, предаде ТАСС.

Със затворени врати за посетители ще бъдат корпусът "Франсоа Митеран" и сградата на Арсенала. Всички планирани събития и срещи са отменени, заяви учреждението.

Националната библиотека на Франция е една от най-старите в Европа и води началото си от събираните от френските крале книги. Там е най-голямата в света колекция на френскоезична литература. Главната сграда на библиотеката е наречена в чест на президента Франсоа Митеран (1981-1995 г.), състои се от четири футуристични корпуса, построени под формата на симетрични кули, и се намира на левия бряг на Сена в Източен Париж. В момента водите на преливащата река са достигнали съвсем близо до крайбрежната улица.

Историческата сграда на Арсенала се намира на десния бряг на Сена. В помещенията му се пазят около 1 млн. тома старинни книги, както и към 12 хил. средновековни ръкописа и други ценни документи.

По-рано заради наводненията обявиха, че затварят разположените до Сена музеи Орсе и Лувъра, както и изложбеният дворец „Гран пале“.

По последни данни проливните дъждове от тази седмица, които засегнаха и съседна Германия, както и още няколко европейски страни, отнеха живота на 16 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още