fallback

Девет държави засилват енергийното си сътрудничество в района на Северно море

Споразумението ще създаде условия за изграждането на офшорни вятърни централи

09:02 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Девет държави от региона на Северно море ще подсилят сътрудничеството в енергийната сфера. За целта ще бъдат изградени електропроводи и реализирани други проекти, чиято цел е подобряването на ситуацията на енергийния пазар в региона, предава пресцентърът на Европейската комисия (ЕК).

Споразумение за сътрудничество в енергийната област подписаха Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция.

Подсилването на енергийните отношения в региона ще доведе до намаляване на емисиите парникови газове, както и до подобряване на сигурността на доставките в региона, а това е в основата на Енергийния съюз, посочват още от Брюксел.

Споразумението между деветте държави предвижда създаване на условия за изграждането на офшорни вятърни паркове. Държавите ще работят още за оптимизиране на пространствата, в които могат да бъдат развивани енергийни проекти в Северно море, както и за установяване на добри практики и начини за хармонизиране на техническите правила и стандарти в региона.

Изчисления на ЕК сочат, че координирани действия за развитие на офшорната енергийна мрежа ще доведе до спестяването на 5,1 млрд. евро. То ще дойде от по-късите като дължина и по-малкото като брой кабели, които ще бъдат необходими, за да бъдат свързани вятърните турбини в морето с електропреносната мрежа.

От Комисията допълват, че ще положително отражение и от пазарната интеграция, новите интерконектори и близкото сътрудничество в областта на опазването на околната среда в региона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още