IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популистките партии в Европа задълбочават сътрудничеството си

Крайнодесните политици вървят по тънко въже, докато се опитват на всяка цена да разширят базата си избиратели

11:20 | 18.06.16 г. 3
<p>
	Лидерът на френската&nbsp; националистическа партия Марин льо Пен и председателят на крайнодясната австрийска Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе на събирането във Виена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на френската  националистическа партия Марин льо Пен и председателят на крайнодясната австрийска Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе на събирането във Виена. Снимка: Ройтерс

Европейските крайнодесни, популистки партии работят за укрепване на трансграничния им съюз с надеждата да се възползват от резултатите на предстоящия във Великобритания референдум за членството на страната в Европейския съюз (ЕС), пише The Wall Street Journal.

Повишаването на координацията на партиите и засилващите се амбиции бяха изложени в столицата на Австрия – Виена. Местната крайнодясна Партия на свободата беше домакин на среща с представители на други подобни партии от Франция, Германия, Белгия, Италия, Великобритания, Чехия, Полша и Румъния.

“Бихме искали да се задълбочим и разширим сътрудничеството ни", коментира председателят на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе. Той казва, че мотото на популистките партии е “Патриоти от всички европейски страни, обединете се и работете заедно!”

Притокът на бежанци и имигранти към Европа подсилва позициите на партиите, които искат да ограничат имиграцията, особено от мюсюлманските страни, и да отслабят или разбият ЕС, посочва изданието. Много от тях успяха да влязат в националните парламенти на страните си – например в Словакия и Полша, а други – в регионалните и общински публични органи, например в Германия и Франция.

Евентуален превес на вота в подкрепа на Brexit през следващата седмица би дал най-големия тласък за движенията на евроскептиците, посочва изданието.

“Надявам се на Brexit, защото това ще отприщи един процес, който няма как да бъде върнат назад”, коментира Геролф Анеманс, член на Европейския парламент, който представлява фламандската националистическа партия на събранието във Виена.

Според него дори и британските гласоподаватели избират да останат в ЕС, други държави ще започнат да настояват за намаляване на интеграцията, което означава, че “разлагането на съюза ще бъде неизбежен факт”.

Като знак за нарастващото влияние на евроскептиците водещите европейски политици, които от дълго време настояват за задълбочаване на интеграцията, изоставиха плановете си. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле коментира в интервю през миналата седмица, че евентуално изливане на Великобритания от ЕС би трябвало да доведе до край на опитите допълнително да се централизират правомощията на ЕС.

Лидерът на френската крайнодясна партия Марин льо Пен коментира на пресконференция, че би искала да има възможност държавите в ЕС да избират сами в кои елементи от европейската интеграция  да се включат, но в същото време да притежават контрол върху имиграцията и други въпроси. Същевременно поддръжниците на дълбоката европейска интеграция твърдят, че блокът ще функционира най-добре, когато всички държави членки следват едни и същи правила.

Партиите се опитват да координират политическите си кампании по международни въпроси, като например политиката, свързана с бежанската криза. В същото време те обещават, че няма да се сближават прекалено, както и че имат своите различия. Това отразява тънкото въже, по което ходят популистите в Европа, тъй като на всяка цена се опитват да разширят базата си от избиратели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=7owCRKdHOg8Заслужава си да се види !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/06/17/entfremdung-tuerken-in-deutschland-wollen-eigene-partei-gruenden/Що да не си спретнат едно ДПС в Бундестага...Меркел надали ше е против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"Популистките партии в Европа задълбочават сътрудничеството си"Ми ше го задълбочават...щот се видя докъде ни доведе евроамериканската толерастия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още