IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 11-та в ЕС по търсене на работа във Великобритания

Страната ни формира 2,5% от всички разглеждания на оферти за работа на Острова от страни в Евросъюза през сайта CV-Library

13:12 | 22.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Броят на европейските граждани, търсещи работа във Великобритания, скача с 12% през шестте месеца между декември и май в сравнение със същия период на предходната година, показва изследване на уебсайта за търсене на работа CV-Library, публикувано в британския вестник Telegraph.

България попада в класацията, като формира 2,5 от всички разглеждания на оферти за работа в кралството от страните от Европейския съюз, което я нарежда на 11-то място по търсене сред останалите държави в ЕС.

Традиционно ниската безработица и бързият ръст на заплатите в кралството привличат интереса на търсещите работа на континента, но с наближаването на референдума на 23 юни търсенето на работни места нараства с по-бавно темпо от само 3% през май в сравнение със същия месец на предходната година.

„Великобритания е международен хъб с много големи корпорации, базирали своите европейски подразделения в Лондон“, каза Лий Биджинс, създател на CV-Library. „ Ако хората изберат Brexit (т.е. да напуснат ЕС), то работодателите ще се изправят пред липса на чуждестранни инвестиции, както и голяма загуба на кадри, което ще рефлектира върху пазара на труда в кралството“, обясни той.

„Бизнесът ще трябва да се справи със съкращенията в резултат на напускането на ЕС и няма да бъде в състояние да отговори на очакванията, особено относно заплатите, на кандидатите, притежаващи необходимите качества“, смята още създателят на сайта за търсене на работа.

Източник: CV-Library

Изследването, анализиращо търсенето според местоположението, показва, че жителите на Ирландия търсят най-много работа във Великобритания.  Ирландия формира 11,5% от всички разглеждания за работа във Великобритания от европейски страни през годината до май, следвана от испанците и поляците – съответно с 9,7% и 9,1%.

Румънските потребители генерират 8,6% от всички  европейски разглеждания на работни предложения на Острова, италианците - 8,1%, с което се затваря топ 5 на класацията.

Следват Франция със 7,9% и Германия със 7,8%, Холандия с 6,6%, Гърция с 6,2% и Португалия с 4,6%.

Белгия, която е класирана на 10-то място, е най-бързо растящият източник на трафик през годината. Интересът на белгийците е скочил със 74 на сто, като до май гражданите на Белгия са генерирали 3,1% от всички разглеждания от европейски страни на работни места във Великобритания.

Разглежданията от Дания, Чехия и Холандия са се увеличили съответно с 21%, 20% и 16%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още