IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорните фондове се готвят за скок след по-слабо първо тримесечие

След това последваха добри месеци, особено в края на май, а паричните потоци за последните 5 г. растат с 50%, коментира Явор Ачев от Pioneer Investments

08:16 | 29.06.16 г.
Договорните фондове се готвят за скок след по-слабо първо тримесечие

В глобален мащаб активите на договорните фондове намаляват с 2,5% на тримесечна база през първото тримесечие на 2016 г. до 36,67 трлн. евро, показват данните на Асоциацията на европейските фондове и управляващи дружества (EFAMA) и Investment Company Institute (ICI) след обработка на данните от 46 страни по поръчка на Международната асоциация на инвестиционните фондове (IIFA).

Измерени в американски долари, нетните активи на инвестиционните фондове нарастват нас 1,9% на тримесечна база до 41,7 трлн. долара.

Освен това нетният паричен поток към всички фондове намалява почти четири пъти - до 154 млрд. евро през първите три месеца от годината спрямо 583 млрд. евро през четвъртото тримесечие на 2015 г.

„Първото тримесечие беше слабо на пазара, но след това последваха добри месеци, особено в края на май“, коментира пред Investor.bg мениджърът на Pioneer Investments за България Явор Ачев, според когото обаче за лош резултат не може да се говори.

Едно малко намигване като това през първите три месеца може дори да е добро. Освен това в началото на годината винаги се наблюдава по-голяма пазарна корекция. Тогава по-краткосрочните инвеститори, които са и по-податливи на пазара, правят обратно изкупуване“, обясни той и добави, че въпреки това тенденциите са положителни.

„През последните пет години се наблюдава висок ръст на индустрията, достигащ 50%. Само през миналия май позитивните парични потоци са били в размер на 31 млрд. долара в световен мащаб“, заяви Ачев.

Въпросът сега е как ще повлияе Brexit на последния месец от второто тримесечие. Очакванията на Ачев са инвеститорите да се насочат към по-консервативните фондове. В края на март в световен мащаб активите на балансираните фондове намаляват с 2,4% спрямо края на 2015 г. до 6,6 трлн. евро, докато активите на фондовете на паричния пазар се свиват с 4,6 на сто до 4,5 трлн. евро.

Същевременно нетните активи на фондовете, инвестиращи в акции, намаляват с 4,5% до 14,4 трлн. евро, докато тези на облигационните фондове нарастват с 0,5% до 7,8 трлн. евро.

В края на първото тримесечие на 2016 г. 39 на сто от всички нетни активи на фондовете от отворен тип са във фондове, инвестиращи в акции. Делът на активите на облигационните фондове е 21%, а на балансирания/смесения тип - 18 на сто. На фондовете, инвестиращи на паричния пазар, се падат 12 на сто от нетните активи на инвестиционната индустрия в глобален план.

Поглеждайки към разпределението на нетните активи на инвестиционните фондове към края на първото тримесечие на 2016 г., САЩ и Европа държат най-голям дял от световния пазар със съответно – 47% и 34,5%. Следват Австралия (3,8%), Япония (3,3%), Бразилия (3,1%), Канада (3%), Китай (2,8%), Южна Корея (1%), Южна Африка (0,4%) и Индия (0,4% ).

Пет европейски държави са класирани в топ 10 по дял на активите в инвестиционни фондове - Люксембург с 9%, Ирландия с 5% , Германия с 4,8 на сто, Франция с 4,5% и Обединеното кралство с 3,8%.

В края на март 2016 г. нетните приходи от продажби на инвестиционните фондове в Европа възлизат на 36 млрд. евро, или повече от 22 млрд. евро и 21 млрд. евро, падащи се на Япония и Канада, съответно, но и далеч по-ниски в сравнение със 77 млрд. евро в САЩ.

В същото време нетните притоци в Европа и САЩ са по-ниски спрямо последното тримесечие на 2015 г., когато нетните входящи потоци са били, съответно - в размер на 169 млрд. евро и 167 млрд. евро.

На европейския пазар нетните притоци на т.нар. предприятия за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа (UCITS, или ПКИПЦК) се свиват до 41 млрд. евро спрямо 134 млрд. евро, отчетени през последното тримесечие на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още