fallback

МВФ: Deutsche Bank носи най-голям риск за глобалната финансова система

Според фонда германската банка е най-важният нетен приносител на системен риск, следвана от HSBC и Credit Suisse

13:21 | 30.06.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Най-голямата германска банка Deutsche Bank AG е най-рисковата финансова институция в света като потенциален източник на външни шокове за финансовата система, смятат в Международния валутен фонд (МВФ).

„Сред глобалните системно важни банки Deutsche Bank изглежда е най-важният нетен приносител на системен риск, следван от HSBC и Credit Suisse“, посочват от МВФ в своята „Програма за оценяване на финансовия сектор“, цитирана от Wall Street Journal.

Новината идва малко след като Федералният резерв на САЩ обяви, че подразделения на Deutsche Bank и испанската Banco Santander SA са единствените сред 33 банки, провалили се на последния етап на неговите стрес тестове, които имат за цел да проверят как банките биха се справили в условията на нова финансова криза.

МВФ посочва също, че германската банкова система съдържа в по-голяма степен възможност за разпространяване на „зараза“ навън в сравнение с рисковете, които представлява за вътрешния пазар.

„В частност Германия, Франция, Великобритания и САЩ имат най-голяма възможност за разпространяване на зараза навън, измерена чрез средния процент капиталова загуба на други банкови системи поради шок в банковия сектор на страната източник“, допълват от МВФ.

Важността на Deutsche Bank подчертава нуждата от управление на риска и засилен надзор, посочват още от фонда.

Говорител на Deutsche Bank е отказал да коментира програмата за оценяване на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още