IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският вицеканцлер призова да се намали броят на еврокомисарите

Министърът на икономиката Зигмар Габриел обвини Брюксел, че се намесва в "дребни" проблеми, които могат да бъдат решени по-добре на местно ниво

13:33 | 02.07.16 г.
<p>
	Зигмар Габриел.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Зигмар Габриел. Снимка: Архив Ройтерс

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова броят на европейските комисари да се намали и Брюксел да преразгледа разпределението на бюджета, предаде Ройтерс.

В интервю за вестник "Нойе Оснабрюкер цайтунг" малко повече от седмица след британския вот за излизане от ЕС, Зигмар Габриел посочва, че няма никакъв смисъл в Европа да има 27 комисари, които искат да докажат себе си. Решението на британските гласоподаватели на референдума на 23 юни страната им да напусне ЕС предизвика сътресения на световните финансови пазари, хвърли в смут британските политици и породи безпокойство за бъдещето на Евросъюза. 

Според германския министър Brexit не е застрашил ЕС и дори е възможно Великобритания да се върне отново в съюза след няколко десетилетия, особено предвид това, че младите хора масово са гласували за запазване европейското членство на страната.

"Необходимо е да останем във връзка с тях", допълни той. "Ако искаме да продължава да се чува гласът на нашите деца и внуци в света, това трябва да бъде един единен европейски глас", подчерта министърът. Габриел отбеляза, че отношението към Великобритания трябва да бъде справедливо. Той обвини Брюксел, че се намесва в "дребни" проблеми, които могат да бъдат решени по-добре от общините или от отделните страни.

По въпроса за европейския бюджет германският министър посочи, че трябва да се види дали да продължават да се дават около 40 процента от средствата за земеделие, докато много по-малко пари се отпускат за научни изследвания, иновации и образование. Според него ЕС трябва да изгради обединена Европейска армия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още