IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Потресен съм от терористичния акт в Ница

Франция е в сълзи, огорчена е, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я поразят, заяви френският президент Франсоа Оланд

07:56 | 15.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Потресен съм от терористичния акт в Ница

"Потресен съм от терористичния акт в Ница. Моите най-искрени съболезнования към семействата на жертвите".

Това написа българският министър-председател Бойко Борисов в социалната мрежа Facebook по повод терористичния акт във френския град Ница, при който камион се вряза в тълпа, отбелязваща Деня на Бастилията.

По-рано от пресцентъра на Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали или ранени български граждани при инцидента в Ница. Оттам посочиха още, че българските дипломатически представителства остават във връзка с местните власти.

Френският президент Франсоа Оланд заяви в национално телевизионно обръщение, че атаката в Ница несъмнено е терористично нападение и че извънредното положение, въведено след парижките атентати от ноември, ще бъде продължено с три месеца.

Френската нация ще намери сили да се противопостави на ислямистката заплаха, заяви още Оланд. "Франция е в сълзи, огорчена е, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я поразят".

Президентът заяви, че при сегашната ситуация цялата страна трябва да е нащрек. "Цяла Франция е под заплаха от ислямисткия тероризъм. Трябва да проявим безупречна бдителност", каза Оланд. Той заяви, че възнамерява да посети Ница днес.

Оланд каза също, че е взел решение да използва резервисти за гарантиране на сигурността във Франция.

"Операция Сентинел за патрулирането на военни ще продължи на високо равнище с участието на 10 хиляди души. Те ще подпомагат жандармите и полицията", заяви той, като обеща до дни да съкрати броя на участниците в "Сентинел" до 7 хил. военни.

"Взех решение също да използвам оперативния резерв, тоест тези, които вече са служили в армията или жандармерията. Те ще оказват съдействие на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички охраняеми обекти, особено за контрол на границите", каза Оланд.

САЩ също официално реагираха на кървавия атентат, след като държавният секретар Джон Кери е изразил съболезнования във връзка с трагедията в Ница, докато се е намирал в Москва.

Той определи атаката като „нападение срещу невинни хора в деня на празника на свободата, равенството и братството“, предаде руската редакция на Deutsche Welle.

„Бях горд да стоя днес редом до френските лидери по време на празнуването на Деня на Бастилията в Париж. САЩ са солидарни с френския народ по време на тази трагедия. Ние сме готови да окажем всяка необходима помощ“, заяви Кери.

"От името на американския народ осъждам най-решително тази, както изглежда, ужасяваща терористична атака във френския град Ница, при която са загинали и са били ранени десетки невинни граждани", посочва в изявление и президентът Барак Обама.

ООН скърби заради трагедията в Ница. Говорителят на генералния секретар на организацията Фархан Хак изказа съболезнованията на ООН към семействата на жертвите, предаде ТАСС.

Европа е единна с френския народ и правителство в борбата срещу насилието и омразата, заяви днес в Улан Батор председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде Ройтерс.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс нарече атаката "варварска".

И двамата говориха в кулоарите на регионална среща на върха в монголската столица Улан Батор. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Пални батка една свещичка - да не стават у нас такива работи, че ще лъсне глия здник на раннопенсиониращите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още