IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CAC-40 почти не реагира на атентата в Ница*

Очаква се поне през следващите няколко седмици туристическият поток към Франция и въобще Западна Европа да намалее, смята анализатор

12:30 | 15.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
CAC-40 почти не реагира на атентата в Ница*

След поредната кървава терористична атака във Франция курсовете на парижката борса се търгуват предимно с леки спадове. Водещият френски индекс CAC-40 отчита в първите часове на сесията спад от 0,5 на сто, предава Bloomberg.

По-сериозен спад отчита цената на книжата на хотелската верига Accor, като те се обезценяват с 3,5 на сто. Акциите на Air France-KLM са надолу с 1,9 на сто. Книжата на Easyjet и IAG в Лондон също са надолу.

„Очаква се поне през следващите няколко седмици туристическият поток към Франция и въобще Западна Европа да намалее“, смята Седрик Роси от Bryan Garnier.

След атаките в Париж през ноември и Брюксел през май в тези страни идват по-малко туристи от САЩ, Китай и Япония, добавя той. Някои туроператори дори се отказват да предлагат пътувания до тези дестинации.

Във Франкфурт под натиск са акциите на концерните от авиосектора и туризма. Акциите на Lufthansa поевтиняват с 0,7 на сто.

Припомняме, че късно в четвъртък 84 души бяха убити, а десетки ранени (18 в критично състояние), след като камион се вряза с висока скорост в тълпа от хора, събрала се за фойерверките по повод френския национален празник в южния френски град Ница. Атаката натежа над и без това крехките нагласи на инвеститорите в петък, които тъкммо бяха започнали да се възстановяват, след като новият премиер на Великобритания Тереза Мей встъпи в длъжност и оформи кабинета си - първи стъпки към установяване на политическа стабилност в страната.

*Актуално към 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още