IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Турция

Оценката на агенцията зависи от реакцията на правителството и евентуалното задълбочаване на политическото разделение

19:53 | 18.07.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Силуетите на поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се виждат на фона на екран с образа му, който стоеше в центъра на проправителствената демонстрация в Истанбул снощи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Силуетите на поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се виждат на фона на екран с образа му, който стоеше в центъра на проправителствената демонстрация в Истанбул снощи. Снимка: Ройтерс

Рейтинговата агенция Fitch може и да понижи кредитния рейтинг на Турция през август, когато оценката й трябва да бъде публикувана, съобщава агенцията в свое становище.

“Опитът за преврат в Турция и реакцията на властите подчертава политическите рискове за суверенния кредитен профил на страната”, посочват от агенцията в съобщението си.

Дали ситуацията в югоизточната ни съседка в момента ще се отрази на кредитния й рейтинг – това ще зависи от реакцията на правителството и евентуално последващо задълбочаване на политическите разделения и допълнително отслабване на институциите, подчертават от Fitch.

Агенцията констатира, че няма достатъчна политическа подкрепа за отстраняването на президента Реджеп Тайип Ердоган, независимо от антиправителствените настроения и недоволството от стремежите на турския държавен глава за по-голяма власт, посочва още агенцията.

“Ниската оценка на страната по отношение на държавното управление, поставена от Световната банка, отдавна прави впечатление в профила на Турция. Този фактор не е несъвместим с рейтинг ВВВ-, но е в състояние да отслаби кредитоспособността на страната”, посочва се още в становището.

Новата оценка на Fitch за Турция ще бъде публикувана на 19 август, допълва още агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Това е задължително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
i_hristov
преди 7 години
Фич както обикновенно действат постфактум. Години наред Ердоган ислямизира Турция и създава фанатици, а те сега щели да разглеждат кредитният рейтинг на страната. Слеф като вече кутията на пандора е отворена, те ни съобщават, че е опасно или нещо, което ние всички знаехме от преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Фича и Мъдиса са глашатаите на америка...показват кой в момента целува ръка на чичо Сам и кой ше му дува !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
То пък и Фич са една агенция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
... начи Туркия ке яде бахура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Турция."Щом Кери каза че ше преразгледал членството на Турция в НАТО , а пък Обамов мълчи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още