fallback

Убиецът от Мюнхен е подготвял нападението в продължение на година

Нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип

17:24 | 24.07.16 г. 7

Нападателят от Мюнхен, който в петък вечерта уби 9 души и рани 35, е подготвял атаката в продължение на една година, но не е подбирал специално жертвите си в момента на извършването й. Това заяви на пресконференция началникът на полицията на Бавария Роберт Хаймбергер, цитиран от Франс прес.

18-годишният германец от ирански произход, който примамил жертвите през хакнат акаунт във  Facebook, "се е подготвял от една година и е планирал нападението още от миналото лято", заяви Хаймбергер, предава БТА.

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие. 

"Първоначалните наблюдения водят до извода, че той е имал интерес към тази проява", посетил е града и е правил снимки там преди година, а след това е планирал своето собствено нападение, каза шефът на баварската полиция.

Според разследването обаче убиецът от Мюнхен не е подбирал специално жертвите си край търговския център, уточни прокурорът на Мюнхен Томас Щайнкраус-Кох на същата пресконференция. Той подчерта, че нападателят не е бил мотивиран от никаква политическа идеология и е убил жертвите на случаен принцип, предаде ДПА.

Стрелецът в Мюнхен най-вероятно е примамил жертвите си, като е хакнал акаунт във Facebook и ги е поканил да посетят заведение на McDonald’s с обещание, че ще получат намаления, съобщи вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Министърът подчерта, че 18-годишният нападател Давид Али Сонболи вероятно е бил жертва на тормоз от свои връстници в миналото.

Нападателят Давид Али Сонболи уби девет души преди да се самоубие. Повечето убити са юноши или млади мъже - трима на 14 години, двама на 15 години, а останалите са на 17, 19, 20 и 45 години. Сред загиналите има седем чуждестранни граждани - трима косовски албанци, трима турци и един грък.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още