IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентаторът от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

Германия е основната дестинация за сирийски лица, търсещи убежище и влизащи в ЕС

13:32 | 25.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Атентаторът от баварския град Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България. Това предава BBC, като се позовава на информация на германското Министерство на вътрешните работи.

„Не мога да ви кажа в момента защо тази депортация не се е състояла“, заяви пред медии говорителят на министерството Тобиас Плате. Според него депортациите са отговорност на отделните държави.

Припомняме, че 27-годишен сириец се самовризви в неделя вечер по време на музикален фестивал в Ансбах (близо до Нюрнберг). При инцидента бяха ранени 12 души.  

Според разследващите заподозреният се е опитал да влезе на фестивала, но не е допуснат, тъй като не е имал билет. 27-годишният сириец, комуто преди година е отказано убежище в Германия, е носел взрива в раница. „Ако с нея бе успял да влезе на концерта, със сигурност щеше да има повече жертви“, поясняват от полицията.

След експлозията фестивалът е преустановен, а около 2 хил. посетители са били евакуирани.

Това е четвърто нападение в Германия само за седмица.

В неделя кандидат за убежище от Сирия уби жена с мачете и рани двама в град Ройтлинген. Според полицията става дума за престъпление от ревност.

На 18 юли, понеделник, въоръжен с брадва тийнейджър от Афганистан беше прострелян в главата, след като нападна и рани петима души във влак. Ислямска държава пое отговорност за атаката. На 22 юли, петък, германец от ирански произход уби деветима, повечето от които мигранти, в търговски център в Мюнхен.

Атентаторът от Ансбах е влязъл в Германия преди две години, а молбата му за убежище е била отказана преди година, пояснява баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман.  Той е получил разрешение да остане временно предвид ситуацията в родната му страна и е получил апартамент в Ансбах, добавя Херман.

Министърът казва още, че е "разгневен" от атаката, която показа необходимостта от "засилен контрол над онези, които живеят в нашата страна".

Германия е основната дестинация за сирийски лица, търсещи убежище и влизащи в ЕС, повечето от които пристигат нелегално в Гърция през Турция.

Молбите за убежище на едва 23 сирийци са били отхвърлени от Германия през миналата година от общо 162 510 молби. Често срещана причина за отхвърляне на молбата е подадена невярна или непълна информация от лицето, търсещо убежище.

На малко под половината от лицата, търсещи убежище, но получили отказ за последните две години, е било позволено да останат в страната, според неотдавнашен материал на ежедневника Die Welt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
и да е бил атентатора в България най-много нашите тарикатчета да му изкривят мутрата от тупаници и ше забрай за кво е дошъл въобще .... :)) може и да го пуснем на още един рунд стрелба с Митьо Очите както всички видяхме нашия е безсмъртен .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
ЦРУ не го е пуснало в БГ, защото риска бежанската вълна да свали Бойко е немалък. хич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Manyface God"
преди 7 години
Човека е предпочел, да умре, отколкото да дойде в България!ББ да си направи извод, какъв е имиджа на страната, какви резултати е постигнал, как живеят гражданите на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още